Blogolás tárhely- és domain szolgáltató nélkül? Üdv a Web 3.0 világában!

Pontosan! A Web 3.0 alkalmazások segítségével már a decentralizált blog készítése is a hétköznapunk valósága.

Az Unstoppable Domains blokklánc alapú .crypto és .zil végződésű domain bróker tegnap jelentette be, hogy elindult a decentralizált blog (dBlog) szolgáltatása, ami a Protocol Lab IPFS (Wiki: InterPlanetary File System) rendszerét használja a tartalmak tárolására.

Az ilyen típusú oldalakat nem tudják leszedni a hatóságok, se a tárhelyszolgáltatók, mert futtatásukhoz nincs szükség harmadik félre, csak egy Ethereum tárca címre (konkrétan a privát kulcsodra). Ez azt is jelenti, hogy a jövőben megszaporodhatnak a kétes tartalmak is az ilyen IPFS alapú oldalakon, de egyelőre nem kell tartani ilyentől, mert az architektúra még jócskán gyerekcipőben jár.

Az Unstoppable által bejelentett dBlog hasonlít első látásra a Medium blogplatformjára a tartalomkezelés, írás, képek, hanganyagok kezelése szinte ugyanaz, állítja a cég.

Hogyan állj neki decentralizált blog készítésének?

Aki már használt CMS rendszereket, mint WordPress-t, azoknak semmi újat nem tudunk mondani, ugyanúgy működik mint ott, de a könnyedség kedvéért a cikk végén találtok egy videó útmutatót. FONTOS! A funkciót az Unstoppable Domain-en keresztül éritek el, szóval regelnetek kell egy új fiókot, ahol szintén tudtok domain nevet is regelni örök életre (itt egy korábbi cikkünk, ami bemutatja hogy működnek a blokklánc alapú domainek, a domainek 20 – 40 dollárba kerülnek alapesetben, lehet fizetni bankkártyával, PayPalon és természetesen kriptovalutákkal) és innen állíthatjátok be a blog funkciót. Fontos, hogy rendelkezzetek egy ethereum tárcával, könnyedség kedvéért MetaMask tárcával (útmutató használatához itt -> A MetaMask bővítmény telepítése rész) is, ahol van egy kis összegű ether a tranzakcióid aláírására.

Innentől minden mint a videón is és nem igényel különösebb technikai szaktudást, fenntartási költsége pedig egyenlő a nullával.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük