Újdonság a láthatáron: itt vannak a blokklánc alapú domainek

Az Unstoppable Domains Chrome kiterjesztésének köszönhetően a felhasználók Ethereum alapú weboldalakat böngészhetnek. A fizetési csatornaként is használható blokklánc domain segítségével gyorsan lehet digitális eszközöket utalni és az így kreált (egyelőre) statikus weboldalak cenzúrázhatatlanok lesznek. 

Egy újabb komoly technológiai innováció kezdett terjedni a blokklánc szektorban, ami nem más, mint a blokklánc alapú domainek. De mi is a blokklánc domain? Az Unstoppable Domains Ethereum startup .crypto vagy .zil végződésű domainjei, amely gyakorlatilag Ethereum hálózatán futó okos szerződések. A cég alapítója, Brad Kam, azt nyilatkozta a projekttel kapcsolatban, hogy “nem akarunk böngésző vállalat lenni. Azt akarjuk, hogy a böngészők támogassák a decentralizált internetet és mi egy olyan fejlesztői eszközt akartunk számukra biztosítani, amely inspirálhatja őket ebben.”

Mire is jó egy blokklánc alapú domain?

Először is ember által olvasható nevekre cserélhetőek le vele így a kriptovaluta címek. Elég csak a kriptovaluta címét a blokklánc domainhez csatolni majd a domain nevet megadni annak a személynek, akitől utalást kér a fogadó fél. A küldő személynek a pénzküldéshez elég a fogadó személy név.crypto domaint beírnia és már úton is van a várva várt kriptó. A másik nagy előnye pedig az, hogy a honlapkészítők cenzúra-ellenálló oldalakat készíthetnek. Hagyományosan úgy történik egy weboldal létrehozása, hogy a domain eszközöket egy harmadik fél például GoDaddy vagy a Google Domains tárolja. De egy blokklánc alapú domain az adott személy kriptovaluta tárcájában kerül tárolásra. A tárca tulajdonosának ellenőrzése alatt áll, így egyetlen cég sem teheti rá a mancsát. Fontos megemlíteni azt is, hogy még a kormány és a hatóságok sem férhetnek hozzá a blokklánc domainnel rendelkező webhely adataihoz.

Egyszerű használat, rengeteg előny

A kriptovaluta tárcához rendkívül egyszerű egy blokklánc alapú domaint csatolni. Elég csak beírni a létrehozó nevét .crypto domaint egy integrált kriptotárcába. A pénztárca automatikusan megkeresi a blokkláncon tárolt domaint, amikor pedig megtalálta azt, elküldi a megfelelő címet. Ezek után szabadon használható a blokklánc domain fizetésekhez és webtartalom készítéshez is. Nem kell megújítani a domaint, hiszen az örökre a felhasználóé. Az átutalások szinte azonnaliak a világ bármely pontján. A kormányok, hatóságok és internetes vállalatok számára pedig elérhetetlenek/törölhetetlenek a weboldal tartalmak.

Az ilyen oldalak kereséséhez pedig az Unstoppable Domains kiadott egy Chrome böngészőbővítményt, ezzel is egyszerűbbé téve az új domainek közötti keresgélést. A csapatuk elmondása szerint már több mint 200 000 .crypto vagy .zil végződésű domain nevet regisztráltak.

Ez a jövőben valószínűleg óriási löketet ad majd a startup ismeretségének és terjeszkedésének. Kam azt mondta, hogy bár a kiterjesztés még csak néhány hete indult el, már most szép számmal töltötték le. Ugyanakkor nem kockázatmentes a Chrome bővítményének lenni. A Google-ről ugyanis már régóta tudni, hogy nem szívlelik a kriptós megoldásokat, tartalmakat és kiterjesztéseket. Tavaly például a Meta Mask pénztárcáját magyarázat nélkül eltávolították. Bár Kam elismerte, hogy a böngésző vállalatok cenzúráját nem lehet megállítani, mégis kiáll amellett, hogy az ő pluginját ez nem érintheti. “Még ha a Chrome ezt meg is tenné, az sajnálatos lenne, hiszen a felhasználók számára kényelmetlenséget okozna, de nem állítja meg a decentralizált internet terjedését.” 

Még van jó pár Ethereum alapú domain, amit le lehet foglalni az Unstoppable Domain oldalán.