Blokklánc adatok bikapiaci trendeket mutatnak a felszín alatt

Friss adatok alapján arra lehet következtetni, hogy bikatrendek húzódnak meg a jelenleg még nyugodt vizek alatt a kriptopiacon. A Bitcoin a cikk írásakor 26400 dollár körül kereskedik. Viszont az aktívan forgalomban lévő bitcoin kínálat százaléka az elmúlt időszakban rekordalacsonyra, 5,4%-ra esett vissza, legalábbis ezt mutatják a Glassnode és a Blockware Solutions adatai. Más szóval, egyre kevesebb coin cserél gazdát, ami a kínálati oldal gyengeségét jelzi.

A bitcoin kínálati oldal gyengesége esetén csak egy pozitív hír kell

Jelenleg nagyjából 19,5 millió bitcoin van forgalomban. Mivel tehát a kínálati oldal eléggé gyenge lábakon áll, egyetlen komolyabb árfelhajtó hír után kilőhet a BTC ára. A több mint egy éve nem aktív bitcoinok százaléke 70% körül van. A bitcoin esetén kifejezetten jellemző a vétel-hold irányvonal, a hosszútávú hodlerek birtokolják a teljes kínálat 75%-át. A Glassnode defínciója szerint az a hosszútávú hodler, akinek legalább 155 napja van coin a tárcájában. Viszont azt nem lehet megjósolni sem, hogy mikor jöhet egy árfelhajtó tényező.

Jelenleg ugyanis elég sok tényező támogatja a medvepiacot. Ott van például a lehetséges spot bitcoin ETF jóváhagyás, amelynek elbírálására még hónapokat kell várni. De a makrogazdasági kilátások is nagyon sötétek, így a kockázati eszközök, tehát a bitcoin esetén is kivárás jellemzi a piacokat. Ezt csak erősíti, hogy a szabályozók részéről is függőben vannak újabb lehetséges lépések, plusz várható, hogy az eladási oldal is kap egy lökést azzal, hogy kormányzatok/bíróságok által lefoglalt tárcákból kiengedik a szabadpiacra a coinokat.