Blokklánc alapú digitális személyazonosítás bevezetését tervezi Katalónia

Katalónia kormánya két napja jelentette be, hogy decentralizált személyazonosítási platformot fog bevezetni, amelynek elsődleges célja, hogy az állampolgárok ellenőrizni és hitelesíteni tudják saját személyes adataikat akkor, amikor online szolgáltatásokat vesznek igénybe.

A hétfőn kiadott sajtóközlemény alapján Jordi Puigneró, a digitális politikáért és a közigazgatásért felelős miniszter jelentette be az IdentiCAT projektet, aminek elsődleges célkitűzése, hogy “elérhetővé tegye és digitálisan felhatalmazza a katalán állampolgárokat, hogy biztonságosan hajtathassanak végre tevékenységeket a 21. század digitális társadalmában.” Katalónia autonóm spanyol régió még júniusban jelentette be blockchain politikáját, aminek feladata, hogy fokozza a technológia használatát a társadalmon és a közigazgatási szerveken belül.

Az IdentiCAT platform elosztott főkönyvi technológián (DLT) fog alapulni és a hálózat validátora maga a a katalán kormány lesz. A közlemény állítása szerint a kormány nem gyűjti a felhasználók személyes adatait.

A kormány közleménye szerint:

“Az IdentiCAT lesz európai szinten az első olyan digitális identitás platform, amelyet a közszféra hajt és a polgárok maguk kezelnek azzal a céllal, hogy Katalóniában megszokottá váljon a praktika.”

A kormány szerint az önálló rendszer mobileszközökön vagy a számítógépeken található alkalmazásokat fogja használni arra, hogy a polgárok “saját identitásukat teljes jogi hatékonysággal és személyes adatok biztonságával hozzák létre és kezeljék”.

Például a felhasználó az azonosító rendszer segítségével igazolhatja, hogy elmúlt már 18 éves, hogy születési dátumot vagy helyet kellene megadnia ehhez.

Az IdentiCAT-ot a 2014-es EU eIDAS szabályok figyelembevételével fejlesztik, ami azt jelenti, a felhasználók bármely EU-tagállamban online szolgáltatásokhoz férhetnek hozzá és elektronikus utalásokat végezhetnek.

A rendszer fejlesztésére közbeszerzési pályázatot írnak ki, ami tartalmazza a szuverén azonosítók létrehozására szolgáló eszközöket, az azonosítók hitelesítésére és ellenőrzésére szolgáló szoftvert, valamint az IdentiCAT integrálását a hatóságok által használt Katalán Nyílt Kormányzati Konzorciumon hatáskörén belül.

A fejlesztés befejezése után az IdentiCAT-ot telepítik és bevezetik a katalán lakosság, közigazgatási szervek és vállalkozások körében.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük