Vajon tényleg a blokklánc a bankolás jövője?

A blokklánc a bankolás jövője rengeteg iparági szakértő szerint, nagy bankok sorra térképezik fel a potenciális alkalmazás lehetőségeit.

Tovább bővült Magyarország legnagyobb bitcoin ATM hálózata. Keresd a CoinCash új ATM-eit a Konzolvilág üzleteiben. Kattints a bitcoin ATM-ek listájáért.

Ledger Wallet protects your bitcoins

Manapság a külföldre történő utalás során bárki számára hamar kiderül, hogy mennyire kényelmetlen a folyamat. A bankoknak napokba, néha hetekbe telik egy-egy tranzakció végrehajtása – mindez persze tetemes díjért cserébe. És ha esetleg valamilyen hiba történik, a pénz mintha egyszerűen felszívódna.

„A bankolás manapság olyan, mint egy postai levél küldése: az elküldés után csak találgathatsz, hogy vajon megérkezett-e már” – nyilatkozta Chris Larsen, a Ripple nevű startup társalapítója. Véleménye szerint a bankolás az iMessage programhoz hasonlóan kellene, hogy működjön: azonnal tudja a küldő, mikor érkezik meg a tranzakció.

Mindenképp jelentős változást hozna a blokklánc bankolás jövője szempontjából; úgy tűnik, a Wall Street-i nagyágyúk is hasonló terveket dédelgetnek.

blokklánc a bankolás jövője ? készüljön a Wall Street?

Nemrég az IBM és a Credit Mutuel bejelentették az első közös blokklánc projektjük befejezését. Korábban hét bank,

köztük a UBS, a Santander és a UniCredit kísérleteztek a Ripple blokklánc rendszerén történő külföldi átutalással.

A Goldman Sachs és a Barclays hasonló terveit mutatta meg, amikor valós időben történő tranzakciók vizsgálatára állítottak fel közös projektet.

Még a JPMorgan Chase bank, aki egykoron még komoly blokklánc-szkeptikus volt, is csatlakozott a Citigrouphoz, a Bank of America-hoz és a Credit Suisse-hez egy származtatott termékek piacán történő kísérlethez.

A megtakarítások miatt egyértelműen a blokklánc a bankolás jövője

A blokklánc kétségkívül mainstream megközelítéssé vált, és a nagy bankok lelkesedése teljesen érthető.

A szabályozói nyomás, hogy minden létező tőzsdei tranzakciót feljegyezzenek, egyre csak erősödött az elmúlt években, és ennek a költségei az egekbe szöktek. A Basel III és a Dodd-Frank törvény már majdnem szovjet centralizáltságra és szabályozásra hasonlít.

Az ügyfelekkel és kereskedőpartnerekkel történő manuális visszaigazolások szükségességének megszüntetése a blokklánc bevezetésével 2022-ig közel 20 milliárd dollár megtakarítást jelentene a bankok számára.

Éppen ezért érthető, hogy a bankok rengeteg erőforrást fektetnek a blokklánc technológia potenciális alkalmazásába. A legnépszerűbb kutatási területek a meghamisíthatatlan azonosítás és a tranzakciók azonnali feldolgozása emberi beavatkozás nélkül.

Hosszú távon joggal bízhatunk abban, hogy a bankok átveszik a blokklánc nyújtotta előnyöket, és ezzel a bankolás költségei jelentősen csökkennek majd az ügyfelek számára.

-VM-

Citizen of the world. Ms. Brightside. YNWA.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.