Blokklánc és bürokráciamentes ügyintézés: tökéletes párosítás

Nincs több órákig tartó sorban állás, három példányban aláírás: a blokklánc és bürokráciamentes ügyintézés kéz a kézben járnak, és néhány éven belül akár meg is valósulhatna mindannyiunk álma.

Mindig úgy gondolunk a bürokráciára, mint a társadalmi együttélés egyik megkerülhetetlen velejárójára. Azonban bízhatunk benne, hogy a blokklánc rengeteg előnyének listájára hamarosan a bürokrácia csökkenését is felírhatjuk.

Ahogyan a vállalkozások arra használják a blokkláncot, hogy költséget csökkentsenek a különböző adminisztratív és támogató funkciókat megszüntetésével, és ugyanez akár az önkormányzatok és egyéb kormányzati szervek számára is lehetségessé válhat a jövőben.

Egy korábbi cikkben már említettük, hogy a bankszektor a blokklánc használatától 2022-ig közel 20 milliárd dollárnyi költségcsökkentést vár. A kormányzati működés is hasonló nagyságrendű költségcsökkentést, és nem utolsó sorban hatékonyságnövekedést realizálhatna a jövőben.

Blokklánc és bürokráciamentes ügyintézés: rengeteg pozitív változásra számíthatunk

Arról, hogy mégis milyen jellegű folyamatokat gyorsítana meg a blokklánc, igencsak hosszú a lista.

Elsősorban a különféle adminisztrációs folyamatok válnának egyszerűbbé, hiszen a blokklánc minden tranzakciót tárolna is, ezáltal azok visszakereshetőek maradnának.

Világszerte több országban kezdtek már el kísérletezni a blokklánc technológiával a tulajdonjogok bejegyzéséhez. Az már látszik, hogy az adminisztratív munka jelentősen csökkenne, hiszen nem lenne szükség a nyilvántartás karbantartására. Egyúttal az ingatlanok vásárlásához és eladásához szükséges idő is nagymértékben lerövidülne a blokklánc tulajdoni lapként való használatával.

blokklánc adófizetés - blokklánc és bürokráciamentes ügyintézésAz okosszerződések használatának egyik módja lehetne, hogy a vállalkozások valós időben, automatikus átutalással fizethetnék az adót. Ennél nyilván jobban örülnének annak is, hogy az adóvisszatérítések is automatikusan működnének, nem kellene hónapokat várni a jogos kifizetésre.

A szociális juttatások kifizetése is könnyebbé válna, hiszen a munkavállalói státusz és a nyugdíjkorhatár betöltése is önműködően történne.

Azonban a kormányzatok számára más megfontolások is szerepet játszanak a munkavállalók számának meghatározásában. Mint általában minden automatizálható folyamat esetén, itt is komoly elbocsátásokra számíthatunk a jövőben.

És habár a kormányzati munka hatékonysága fontos szempont, a munkanélküliség, továbbképzési lehetőségek vagy a versenyszférába való visszaintegrálás sem elhanyagolható tényezők egy kormányzat számára.

Az előttünk álló kihívások egyértelműek. Viszont az eddigi tapasztalatok alapján a versenyszférában pozitív változásokra számíthatunk: az alacsony képzettséget igénylő, automatizálható pozíciók helyett több képzettséget igénylő új állást teremthetnek a vállalkozások.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük