Blokklánc kutatóközpont indul Bécsben

Az osztrák FFG kutatásfejlesztésért felelős ügynökség jóváhagyta az Osztrák Blokklánc Központ (ABC) indulását, áll egy november 29-én kiadott közleményben.

Az ABC munkájába 21 tudományos intézet, 54 vállalat, 16 nemzetközi intézmény és cég fog bekapcsolódni. A multidiszciplináris kutatóközpont az elosztott főkönyvi technológia mellett a dolgok internete (IoT), pénzügy, energia, logisztika és a közigazgatás területén bevezethető alkalmazásokat kutatja.

Alfred Taudes, tanszékvezető és a központ koordinátora, valamint a a Bécsi Gazdaságtudományi és Üzletviteli Egyetem (Wirtschaftsuniversität Wien) kriptogazdasági kutatóintézet vezetőjének elmondása szerint, a blokklánc technológia kutatásához nélkülözhetetlen a több területet átfogó megközelítés.

A blokklánc kutatóközpont 5 területen fog kutatásokat és fejlesztéseket végrehajtani: kriptográfiai technológia és biztonság, kriptogazdasági modellezés és vállalati blokklánc alkalmazások, feltörekvő iparágak és blokkláncok a gyártásban, adattudós módszerek a blokkláncok elemzésére és előrejelzésére, valamint a technológia jogi és politikai következményei.

Az új kutatóközpont nemzetközi partnerszervezetekkel és a COMET központokkal fog együtt dolgozni, ami az osztrák kormány kutatásfejlesztési programja a már említett FFG égisze alatt. A működéshez szükséges forrásokat az osztrák közlekedési, innovációs és technológiai minisztérium és a digitális és gazdasági ügyekért felelős szövetségi minisztérium adja, de a finanszírozásba bekapcsolódik Alsó-Ausztria és Vorarlberg tartomány is.

Az osztrák kormány egy ideje aktívan támogatja a blokklánc-alapú kezdeményezéseket és a technológia fejlődését. Még szeptemberben, az osztrák kormány egyik 1.35 milliárd eurós kötvényértékesítési aukciója során az Ethereum blokkláncát használta a tranzakciók rögzítésére. Hartwig Loeger, osztrák pénzügyminiszter akkor óvatosan még azt nyilatkozta, a blokklánc technológia a “gazdaságpolitika egyik fókuszpontja” lehet Ausztriában.

Novemberben pedig egy egyesült királyságbeli rákkutató központ támogatásáról írt alá megállapodást az osztrák kormány. A Lancor Scientific, melynek újonnan kifejlesztett készüléke képes különböző típusú rákos daganatokat kimutatni, a szűrési eredményeinek nyilvántartását okos szerződések segítségével a blokkláncon rögzítené. A kutatólaboratóriumot Grazban tervezik megépíteni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük