Rákkutató blokklánc céget támogat az osztrák kormány

Az osztrák kormány egy UK rákkutató céget biztosított támogatásáról, mely blokkláncot használ a betegség felismerésére. A kormány támogatása egybecseng a korábban bejelentett támogatással, amit egy november 10-én kiadott sajtóközleményben fektettek le.

Lancor Scientific által kifejlesztett készülék képes különböző ráktípusokat felismerni és egy okos szerződés segítségével rögzíteni a szűrési eredményeket. A cég Grazban tervez egy kutatólabort nyitni.

A Google Lymph Node Assistant (nyirokcsomó asszisztens) szoftveréhez hasonlóan a rákszűrő eszköz mesterséges intelligenciát használ és a Lancor Scientific közleménye szerint 90 százalékos pontosságot ígér a rák kimutatásánál.

A Lancor egyben helyi egyetemekkel közösen tervez együttműködni, beleértve a Technische Universität Graz-ot, a Medizinische Universität Graz-ot és a bécsi Sigmund-Freud-Privatuniversität-et a nemzetközi kutatási projekteken, áll a közleményben.

Margarete Schramböck, az osztrák külügyminiszter a blokklánc kapcsán kijelentette, a blokklánc jelentős érdeklődésre tart számot a kormányban.

“A blokklánc egyértelműen egyike az új fontos technológiáknak,” majd hozzátette:

“A mesterséges intelligenciával és hangfelismeréssel közösen, egyike a nagy innovációknak amit az elkövetkezendő EU elnökségünk alatt ki szeretnénk emelni.”

A sajtóközlemény alapján az osztrák kormány 5 évre támogatásban részesíti a Lancor Scientific-et. Ez “kutatási felszerelést, akadémiai szakértelmet és klinikai vizsgálatok menedzsmentjét” jelenti.

Ausztria nem csak a blokklánc technológiában látja a jövőt, de a blokkláncok killer appjában, a kriptovalutákban is és szabályozási téren egy nyitott és kísérletező álláspontot képvisel.

Bécsben több kísérletet is tettek a lakosság érdeklődésének felkeltésére, egyik ilyen volt a kriptovaluta bank bevezetése még 2017-ben.

Szeptemberben a kormány 1.35 milliárd eurónyi államkötvényt értékesített és az aukció rögzítésére az Ethereum blokkláncát használta.

Bitcoin ATM-ek terén is vezető az ország és már több mint 240 automata van az országban mialatt Magyarországon csupán 12. A növekedés abban a perspektívában figyelemre méltó, hogy egy évvel ezelőtt mikor utoljára írtunk az osztrák bitcoin ATM-ek alakulásáról, akkor még csak 98 volt.

Eközben Ausztriában már a postán is lehet bitcoint venni, illetve az osztrák energiaszolgáltatónál már kriptovalutákban is ki lehet egyenlíteni az áramszámlákat.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük