Blokklánc nyomozás: az EU 5 millió eurós kutatást finanszíroz a témában

Az EU 5 millió euró finanszírozást ad egy kutatásra melynek témája a blokklánc nyomozás.

Blokklánc nyomozás a kiberbűnözés visszaszorítására

5 milllió euró blokklánc kutatásraAz új blokklánc technológiával kapcsolatos kutatásban több kormányzati szerv, bűnüldöző hatóság és tudományos kutató vesz részt majd. Az EU 5 millió eurós finanszírozást ad a projekt támogatására.

A kezdeményezés a TITANIUM nevet kapta, mely az angol  “Tools for the Investigation of Transactions in Underground Markets” szóösszetételből ered. Magyarul a kutatás témája a fekete piaci tranzakciók nyomozását és felkutatását segítő eszközök vizsgálata lesz. A kutatás a következő 3 évben fog lezajlani.

TITANIUM a szervezett bűnözés ellen

A résztvevő felek között szerepel az Interpol, a spanyol és osztrák belügyminisztérium, Finnország nemzeti nyomozóhatósága és a University College London egyetem is. A projekt támogatói kiemelték, hogy egyre nagyobb problémát jelentenek a világot sújtó vírus támadások, mely során az elkövetők a blokklánc technológia segítségével kopasztják meg áldozataikat. Így a csoport szerint egyre sürgetőbbé válik a blokklánc nyomozás megvalósítása, mely révén a kriptopénz tranzakciók is nyomon követhetőek lennének a hagyományos átutalásokhoz hasonlóan.

Figyelembe veszik az adatvédelmi jogokat

Titanium - a blokklánc nyomotás kutató projektHasonló blokklánc nyomozás kapcsán már Dánia is bekerült a hírekbe, ahol a hatóságok a blokklánc tranzakciókat követik nyomon azért, hogy a drogügyletek szereplőit felelősségre tudják vonni. A nyilvánvaló pozitív előnyei mellett, mint a bűncselekmények visszaszorítása, a blokklánc nyomozás azonban adatvédelmi aggályokat is felvet.

A TITANIUM projekt résztvevői kihangsúlyozták, hogy különös figyelmet fognak szentelni az adatvédelemre, hogy ne sérüljenek a felhasználók jogai.

“A kutatásban elemezni fogjuk a jogi és etikai lehetőségeket. Követendő alapelveket szeretnénk majd meghatározni az adattárolás és feldolgozás valamint a bűncselekmények nyomozásával kapcsolatos információ birtoklása kapcsán. A cél, hogy a lakosság privát szférája ne sérüljön.”

Tette hozzá Ross King, tudományos munkatárs az osztrák AIT technológiai intézetétől.

Nem meglepő, hogy az EU aktívan részt kíván venni a blokklánc technológia fejlődésében és finanszírozza a kutatást. Egyre több hivatásos uniós vezető és hivatalnok teszi le a voksát a fintech különböző alkalmazásai mellett. Az Európai Bizottság egyre nagyobb erőbedobással figyeli a kriptopénzek körül kialakult helyzetet. 2016 óta az Európai Parlament bizottsága is külön figyelmet fordít a digitális piacra.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük