Blokkláncon hitelesítik egy híres spanyol festő munkáit

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Spanyolországban, Córdoba városában található az egyik leghíresebb córdobai festő, Romero de Torres munkáit bemutató múzeum. A festő nevét viselő múzeum gyönyörű régi épületben kapott helyet és a legnagyobb Romero de Torres kollekció található itt a világon. Így aztán kellemes meglepetés, hogy a múzeum tartja a lépést a technológiai fejlődéssel is. Ugyanis március 10-én bejelentették, hogy a spanyol Telefónica fejlesztésének segítségével elkezdik Romero de Torres munkáinak digitális hitelesítését. Mindezt pedig az Ethereum blokkláncán fogják megtenni, tehát blokkláncon hitelesítik majd a műveket.

Blokkláncon hitelesítik Romero de Torres munkáit

Egy spanyol újság szerint a cél az, hogy a művész 250 munkáját, amelyek jelenleg a múzeumban találhatóak, digitalizálják és biztonságba helyezzék. Ezzel a cél a lopások, csalások és hamisítások megelőzése. Mindenesetre ez biztosan az első alkalom lesz, hogy egy spanyol múzeumban blokklánc-technológiát fognak használni. A műalkotás hitelesítését két lépésben fogják megtenni. Az első lépésben regisztrálják a műveket a Pukkart nevet viselő applikációban, majd az applikációt üzemeltető cég ezután kibocsát két fizikai tanúsítványt. Ezeket egyébként az állami pénzverdében fogják előállítani. A két tanúsítványt aztán a művekre fogják helyezni.

A második lépésben aztán a tanúsítványt okosszerződéssé konvertálják és az Ethereum blokkláncán és a Telefónica TrustOS applikációjában is regisztrálják. Ez utóbbi fogja segíteni a kommunikációt a különböző blokkláncok között, így a digitális tanúsítvány a művekről mindkét platformon tárolásra kerül. Leginkább akkor lehet majd használni ezt a folyamatot, amikor a múzeum mondjuk kölcsönadja az egyik művet vagy elviszi egy kiállításra. Amikor visszatér a mű, akkor egy egyszerű leolvasással máris igazolható, hogy eredeti műről van szó. Córdoba polgármestere is megszólalt és elmondta, hogy eddig 4200 euróba került a városnak a projekt. Viszont könnyen meglehet, hogy lesznek rövidesen követők és mások is blokkláncon hitelesítik majd műkincseiket. Ugyanis a polgármester szerint a Tyhssen vagy éppen a Picasso-múzeum is érdeklődött a projekt iránt. Tehát Spanyolország vonatkozásában azt látni az elmúlt időszakban, hogy a központi bank és a kormányzat részéről erőteljes elmozdulás van a szigorú szabályozás felé, viszont a projektek gőzerővel mennek előre.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.