Blokkláncon követi óráit a Breitling

A Breitling újra piacra dobta egy 1960-ban készült modelljét, de most ezúttal nem ad hozzá eredetiség dokumentumot, hanem helyette minden egyes darabot egy privát blokkláncon regisztrál és követ nyomon.

A Breitling a második svájci prémium óragyártó, ami hasonló lépést tesz. Korábban a Franck Muller dobott ki egy blokkláncon ceritifikált limitált modellt direkt a kriptovaluta szektor vagyonosainak.

“A Breitling Top Time Limited Edition lesz a márka első órája ami egy blokklánc alapú digitális útlevéllel jár, ami egyetlen kattintással hitelesíti a darab eredetiségét és tulajdonosát,” áll a közleményükben.

A Breitling az Arianee francia cég privát blokkláncát használja, ami egy “folyamatos márka – tulajdonos közötti nyomonkövetésre” szakosodott hálózat. A megoldással az óra digitális aláírását használva lehet garanciális javításokat végrehajtani a termékeken anélkül, hogy a tulajdoni viszonnyal vagy garanciális papírokkal kellene szöszmötölni.

Az Arianee blokklánca ötvözi az engedélyköteles és a nyitott hálózatok elemeit, konszenzus mechanizmusa pedig az úgynevezett ‘proof-of-authority.’ Nyitott blokklánc abból a szempontból, hogy ha egy tulajdonos el szeretné adni az óráját, akkor a vásárló és az eladó a blokkláncon (is) lebonyolítja az ügyletet egy tulajdonosi viszont reprezentáló token transzferjával. A token kibocsátója azonban minden esetben a gyártó maga.

Az 1884-es alapítású Breitling közleményében leírta, a blokklánc alapú rendszerrel a felhasználók anonim módon tudnak közelebb kerülni a márkához és részt venni a “fejlett ügyféloldali és garanciális programokban.”

Az órával újfent a vagyonosabb réteget célozza a brand, ára 4990 dollár, mintegy ~0.78 bitcoint kóstál.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük