Hamarosan a Goodyear gumiabroncsokat is blokkláncon követik nyomon

Tegnap a Science Applications International Corporation (SAIC) mérnöki és technológiai vállalat bejelentette, hogy egy blokklánc kísérleti projektet kíván indítani a Goodyear gumiabroncs gyárral a ellátási lánc tranzakcióinak biztosítása érdekében.

A Virginia székhelyű SAIC vezető amerikai kormányzati szolgáltató vállalat, jelenleg a globális gumiabroncs program egyetlen beszállítási engedéllyel rendelkező vállalkozója. A SAIC látja el az amerikai légierőt, a partiőrséget, a haditengerészetet illetve a külföldi katonai szolgáltatokat különböző gumiabroncsokkal. A vállalat szerint több mint 1,5 millió gumiabroncsot szállított le az elmúlt nyolc évben. A társaság árbevétele 6,5 milliárd dollár.

Az ohio-i székhelyű Goodyear a világ egyik legnagyobb gumiabroncs gyártója. Árbevétele 2019-ben elérte a 149 milliárd dollárt. A cég már 25 éve szerepel a Fortune 500 listáján. A SAIC még 2016-ban egy blokklánc kutatási projektet indított, amellyel a termékek ellátási láncát ellenőriznék. A proof-of-concept-en dolgozott, amely az adatok eredetének kutatására és a szavazási rendszerek biztosítására irányult.

A program céljai

Jelenleg a blokklánc technológia és az ellátási lánc összehangolásán dolgoznak. A SAIC azt nyilatkozta, hogy az integráció során az elektronikus adatcsere (EDI) üzenet szabványokat fogják használni, így lehetővé válik a biztonságos kommunikáció az engedélyezett felek között. Célja továbbá, hogy az ügyfelek és más résztvevők valós időben nyomon követhessék a cég szállítmányait.

„A pontos és biztonságos ellátási lánc megoldások kritikus jelentőséggel bírnak a SAIC munkájában. Biztosíthatja ugyanis az ügyfelek számára a szükséges árucikkeket ott és akkor, amikor és ahol szükség van rájuk. A blokklánc technológia biztonságos módszereket kínál majd a kritikus, érzékeny adatok továbbítására a fegyveres erők és az amerikai kormányzati személyek számára szerte a világon.”

Ez év elején a SAIC együttműködési kísérleti programot indított a globális gumiabroncs program és az állami ügyfelek támogatására. A cég célja az, hogy az IoT érzékelők adatait integrálja a termékek valós idejű nyomon követésre. Ezzel a megoldással kiküszöbölhetőek a szállítási késések is.

A blokklánc kísérleti program a Microsoft Azure Blockchain szolgáltatásokat fogja használni. Eközben az Egyesült Államok Védelmi Minisztériuma több társasággal kötött olyan blokklánc megoldások fejlesztésére irányuló szerződéseket, amelyek a biztonságos kommunikációt, a kiberbiztonságot illetve az alkatrészek beszerzésének biztonságát segítik elő.