Blokkláncra épülő tárhely – úton az 1 petabyte felé

Nemrég hírt adtunk arról, hogy elindult a Storj felhőtárolási platformja, mivel a hír futótűzként terjedt a nemzetközi sajtóban is. Mi sem bizonyítja jobban, hogy a marketingjük profi, ugyanakkor ideje hírt adni a Siacoinról is, mert rengeteg dolog történt az elmúlt fél évben.

A cikk egy kissé személyes hangvételű lett ugyanis tudnotok kell, hogy ha decentralizált felhő-tárhelyről van szó, nem tudok elfogulatlan lenni. Kritikaként előre megjegyezném, a blokklánc alapú felhő-tárhely szolgáltatók közül a MaidSafe és a Filecoin még csak ki sem próbálható, illetve a Storj relatíve centralizált és drága. Nyilván az évek alatt változhatnak a dolgok, de jelenleg ez a helyzet, a Sia közösség akaratlanul is röhögni kezd, ha bármelyik felmerül mint konkurencia. A Filecoinban én még azért látok fantáziát, ők talán tudják, mit csinálnak, csak hát elég nehéz behozni a lemaradásukat: Sia hat aktív éve fejlődik, ez nem csak egy rövidtávú 2017-es “gazdagodjunk meg az  ICO-n” projekt.

A számok magukért beszélnek: a SiaStats adatai szerint a cikk írásakor 815 TB adatot bérelnek a Sia hálózatán. Nem véletlen, hiszen még az előbb említett Storj-nél is sokkal olcsóbb, ráadásul valóban decentralizált is.

Nem véletlenül nem írtam adatokat a konkurenciáról – nincsenek. A helyükben én sem írnám ki, pár Storj kiszolgálótól hallottam belsős infókat (mivel ez nem hivatalos, ha nem probléma, nem írom le, nehogy tévedjek).

Ne értsetek félre – nagyon sok fejleszteni való van még a Siacoin körül, és bőven benne van a pakliban, hogy 10 év múlva nem ők lesznek a piacvezetők – bár most nem ez látszik. Sia tárhelyre épülve már további tárhelyszolgáltatók jöttek létre, mint például a Filebase, StoreWise, ZeroBit, vagy az Arzen. Fájlmegosztókból sincs hiány, a Pixeldrain havi félmillió megtekintéssel listavezető (rohamosan emelkedik a nézettsége egyébként).

Asztali alkalmazásokból sincs hiány, a Repertory-val például könnyedén felcsatolhatjuk az elosztott tárhelyünket, mintha csak egy mappa lenne a számítógépen. A Skynetről pedig jobb, ha inkább egy külön cikket írok, mert a fejlesztést még az árfolyam is kétszeres örömmel fogadta.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük