Elindult a Storj decentralizált felhőtárolási platformja, a Tardigrade

A decentralizált adattárolás úttörője, a Storj Labs kiadta blokklánc alapú felhőtárolási megoldását.

A felhasználók már elkezdhetik migrálni az adataikat a Tardigrade decentralizált felhőtárolás szolgáltatásra. A Tardigrade jelentése medveállatka, ezzel az általuk fejlesztett rendszer ellenállóképességére szerettek volna utalni.

Az open-source hálózat jelenleg mintegy 19 petabyte adatot képes tárolni, amit több ezer magánszemély és üzleti partner tárhely csomópontját jelenti világszerte. Jelenleg mintegy 3000 felhasználója van a platformnak.

“A decentralizáció sokféle módon segítheti a felhőt és az első ügyfeleink már rájöttek az adatvédelmi, biztonsági és rezisztencia előnyeire, közben jóval olcsóbb is” írta Ben Golub, Storj Labs vezetője.

Amikor feltöltünk egy fájlt, akkor az titkosításra kerül majd 80 darabra kerül felosztásra, a darabokat pedig a csomópontok tárolják. Ha egy csomópont sérül vagy elérhetetlenné válik, akkor is visszaállíthatóak a fájlok, mert csak 29 darabkával kell rendelkezni, hogy visszaállítható legyen a fájl.

A decentralizált felhőtárolási megoldás egyben jóval olcsóbb is, csupán felébe kerül, mint mondjuk az Amazon Web Services (AWS) szolgáltatása. Mellette nincs sávszélesség korlát, a felhasználók annyi adatot tárolnak rajta, amennyit csak akarnak.

A Storj 2017-ben jutott 3 millió dollárnyi kockázati tőkéhez a Google Ventures, Qualcomm Ventures és Techstars vállalatoktól, ekkor döntött amellett, hogy vállalati adattárhely szolgáltatóvá válik. A protokollját 2018 végén indította el.

Kezdetben a Bitcoin blokkláncát használták adattárolásra, de 2017-ben váltottak az Ethereuméra. A szolgáltatás kompatibilis lesz az Amazon S3 protokolljával, a fejlesztők Python, Go és Android kódnyelveken is tudnak rajta adattárolási megoldásokat építeni.

Kapcsolódó: