Sia Skynet

A Sia hálózatán bárki bérelhet vagy éppen bérbe adhat tárhelyet. A fájlok megosztása a nagyközönséggel viszont a Skynet előtt nem volt lehetséges, mivel azok titkosítva vannak azért, hogy maga a kiszolgáló se láthassa őket. Normál esetben 30 ilyen kiszolgálónál tárolja adatainkat a Sia kliens, és bármelyik 10-ből visszaállíthatjuk az eredeti fájl. Így ha 30 kiszolgálóból 20 lelép, még mindig nincs gond, és kereshetünk helyettük másokat.

A Skynet viszont egészen más. Itt nincs titkosítás, és mindenki elérheti a fájlokat. Persze még mindig le kell töltenünk a blokkláncot, és vásárolnunk pár Siacoint, hacsak… És itt jönnek képbe a portálok.

A portálok olyan kiszolgálók, amelyek átjárót jelentenek a Sia hálózat és a böngészőből elérhető web között.

Bárki indíthat portált, itt van például a Nebulous sajátja, a siasky.net. Bárki használhatja, fel és le tölthetünk rajta adatokat, és az összes adat elérhető lesz az összes többi portálon is. (egyelőre a portálok maguknak fizetik a tárolás költségeit, szóval ne számítsunk rá, hogy örökké ott maradnak a fájljaink – ahhoz nekünk magunknak kellene fizetni érte)

A március eleji programozóversenynek köszönhetően intenzíven beindult a Skynet appok gyártása, a hackathlonon közel 50 programozó indult a fődíjért (nem fogjátok kitalálni, ki nyerte meg). Mindenesetre itt egy lista azokról a dappokról, amik a Skynet-re épültek.

Kapcolódó:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.