Blokkláncra költözik a máltai cégregiszter

A máltai cégregiszter blokkláncot fog hasznosítani, jelentette május 8-án a szigetországi Malta Independent napilap.

A Registry of Companies tárolja Máltán a bejegyzett vállalkozások hivatalos információit és dokumentumait. Korábban a Máltai Pénzügyi Hatósága (MFSA) egyik alszervezete volt, onnan vált ki a múlt évben.

A Brave böngésző 3x gyorsabb mint a Chrome. Nem kell tolakodó reklámokat bámulnod, hacsak Te nem akarod.

A blokkláncot hasznosító önálló ügynökség az innovációval a belső menedzsmenti felépítését próbálja megerősíteni.

“Egy átfogó IT-beruházás keretében a Registry of Companies sokkal hatékonyabb lesz és egyben csökkenti a felesleges bürokratikus procedúrák számát. Egy olyan rendszer fogja futtatni, ami képes lesz az összes Registry of Companies által végzett feladatot kiváltani. Az új rendszerrel lehetővé válik, ami a jelenlegi rendszerben nem elérhető, hogy elsőként a világon az ügynökség blokklánc alapon működjön.” – nyilatkozta a lapnak Silvio Schembri pénzügyi szolgáltatásokért, digitális gazdaságért és innovációért felelős államtitkár.

A cégregiszter blokkláncosítása nem az első lépés Málta technológiai fejlesztéseinek sorában a bürokrácia terén. Múlt decemberben hét déli uniós ország, köztük a szigetország, szándéknyilatkozatot írt alá az elosztott főkönyvi technológia (distributed ledger technology, DLT, blockchain, blokklánc, blokktech) használatáról az államigazgatásban. A dokumentum alapján a déli országok elsősorban az oktatás, szállítmányozás, közlekedés, hajózás, földregiszter, vámok, cégregiszter és egészségügy területén kívánnak alkalmazási eseteket fejleszteni.

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) januári máltai vizitje során ugyanakkor felhívta a figyelmet, hogy az ország blokkláncok és digitális eszközgazdaság melletti elköteleződésével komoly pénzmosási és terrorizmus finanszírozási kockázati tényezővé vált. Az IMF – szokásához híven – még több regulációt és szankciót javasolt a hatóságoknak az országban székelő kriptogazdasági és blokktechnológiai szereplőkre.

Egy az ENSZ közgyűlésében mondott korábbi beszédében a máltai miniszterelnök arról beszélt, hogy a DLT-technológia meg fogja változtatni a politikai, polgári és vállalati rendszerek skáláját. “Évtizedes problémákat” fog tudni megoldani és országát a technológiára való nyitottságával Blokklánc-szigetté transzformálhatja. Málta az első a világon, mely egységes szabályozást vezetett be a technológiára.

Kövess minket Facebookon és Twitteren. Értesülj első kézből a friss kriptós hírekről!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük