Közel negyedmillió dollárt veszített a Blur NFT-piactér felhasználója

Az NFT-kkel kapcsolatos csalások állandó fejfájást okoznak a piactereknek és a felhasználóknak egyaránt. A nem helyettesíthető tokenek, avagy digitális műalkotás hétköznapibb nevükön 2020 végén, 2021 elején robbantak be a köztudatba, mostanra pedig közel 70 milliárd dolláros piaccá nőtte ki magát. A Blur az egyik legnépszerúbb NFT-piactér, a teljes NFT-forgalom több mint kétharmadát teszi ki, ugyanakkor a csalók ezt a platformot sem kerülik el.

Egy felhasználót közel negyedmillió dollárnyi NFT-től fosztották meg egy átverés következtében, melyet 0xQuit jelentett az X-en. A felhasználó majdnem 50 NFT-t veszített el, értékük teljesen lenullázódott.

Átverés a legnagyobb NFT-piactéren

A Blur jelenleg a legnagyobb és legnépszerűbb NFT-piactér, mely az újonc és professzionális NFT-kereskedők kedvenc platformjává nőtte ki magát. A közhiedelemmel ellentétben nem az OpenSea a legnagyobb piactér, hanem a piaci forgalom több mint kétharmadáért felelős Blur. Bár a felhasználók pontos száma nem ismert, a platform hihetetlenül aktív felhasználói bázissal rendelkezik, számos nagy volumenű kereskedő használja az oldalt. A Blur díjazása rendkívüli vonzóvá teszi más NFT-piacterekkel szemben, mivel csak a gázdíjakat és a 0,5%-os jogdíjat kell befizetni az értékesítések után.

A Blur-ön történt támadást 0xQuit jelentette az X-en, ahol a beszámolója szerint hat Bored Ape Yacht Club, negyven Beanz és három Elemental került eltulajdonításra. A 49 NFT összértéke a minimális árakkal számolva nagyjából 240 ezer dollárt tesznek ki, melyek után a tulajdonosuk szinte semmit nem kapott.

Az átverés részletei

Az átverést egy ismeretlen entitás szervezte meg, aki a Blur listázási rendszerében lévő kiskaput használta ki, és tette priváttá az értékesítést. A Blur irányelvei nem támogatják a privát értékesítéseket, ugyanakkor a csalónak sikerült manipulálnia az NFT értékesítési beállításait, ezzel megkerülve a nyilvános hozzáférhetőségi követelményeket.

Jellemzően, ha egy csaló szinte ingyen ír ki egy NFT-t értékesítésre, az automatizált botok azonnal megvásárolják azt magasabb díjon, hogy a csaló ne tudjon hozzáférni. Ennek ellensúlyozására az elkövető magas áron írta ki az NFT-t eladásra, majd a bevételt a saját címére irányította át. Ez úgy lehetséges, hogy a rosszindulatú behatoló felállított egy szabályt, ami töröl minden tranzakciót, amit más próbál megejteni, ezzel biztosítva, hogy az NFT és a bevétel is végül a saját címén kössön ki.

Quit további részleteket árult el az átverésről. A blokklánc-nyomozó állítása szerint az áverés során az áldozatokat átirányítják egy adathalász oldalra, ahol ingyenes airdropokat vagy jutalmakat kínálnak számára, ezzel hitelesítve a tranzakciót.

Az NFT-áverések következményei

Az ilyesfajta átverésekkel kapcsolatban a hatóságok tehetetlenek, a piacterek és tőzsdék a decentralizált protokollokon nem tudnak mit tenni, miután egy felhasználó aláírta a tranzakciót. A múlt hónapban három brit állampolgárt vádoltak meg egy 3 millió dolláros csalás elkövetésével. A gyanúsítottak állítólag 2021-ben az „Evolved Apes” NFT-gyűjteménnyel kapcsolatban követhettek el csalást.

A Blur nem reagált egyelőre a csalás hírére.