Bődületeset drágultak az Ethereum tranzakciók


Újra emelkedésnek indultak a Bitcoin (BTC) és az Ethereum (ETH) hálózat tranzakciós költségei. A Bitcoin esetében a hirtelen jött árfolyam volatilitás áll a háttérben mialatt az Ethereum növekvő gas költségét a DeFi szektor dinamikus növekedése hajtja.

A Bitinfocharts friss statisztikáira pillantva a Bitcoin hálózat medián tranzakciós díja 0.00021 BTC-n áll, ami 1.98 dollárt, azaz 590 forintot jelent. Szerencsére ez elmarad a május végi éves csúcstól, ami 3.915$ (1168 HUF), de láthatóan újra emelkedésnek indult július 19-ke után. Az átlagos tranzakciós díj is hasonló pályát ír le: a május 20-kai 6.647$ (1983 HUF) bukott szép lassan 1$ alá majd indult meg július 12-kén és jelenleg 3.22$ (960 HUF) egy bitcoin tranzakció végrehajtásának az átlagköltsége.

Medián BTC tranzakciós díj, nyers adat, Bitinfocharts

A TRX díjak emelkedésével a BTC mempool mérete is növekszik a megnövekedett aktivitás következtében. A Bitcoin mempool méret jelenti a hálózat konfirmálásra váró tranzakcióinak összméretét. Amíg júniusban szinte nem is volt konfirmálásra váró BTC tranzakció, addig július 13-ától kezdődően éles emelkedésbe kezdett és lassan ugyanott vagyunk, ahol voltunk május 23-án, 109 MB-on (jelenleg 77 MB a mempoolban parkoló tranzakciók összmérete). Ez tranzakciószámban mintegy 14 000-ret jelent.

Bitcoin mempool mérete (MB), jochen-hoenicke.de

Lássuk az Ethereumot. A nyers adatokat szemlélve a medián TRX díj pillanatnyilag 0.0024 ETH (0.685$ vagy 204 HUF) míg az átlagos tranzakciós díj 0.0054 ETH (1.52$ vagy 453 HUF). Július 15-éig még relatíve elviselhető szinten maradt az átlagdíj 0.5 – 0.6 dolláros szintjével (egy június közepi kiugrást leszámítva), de utána szépen fokozatosan elkezdett emelkedni elérve a jelenlegi szintet.

átlagos tranzakciós díj Ethereum hálózatán, 7 napos mozgóátlag
Átlagos tranzakciós díj Ethereum hálózatán, 7 napos mozgóátlag, Bitinofcharts

Ami a medián ETH díjakat illeti, ott még jobban észrevehető a hatalmas drágulás, különösen ha több éves viszonylatban szemléljük alakulását. Április 1 és július 23-ka között a hét napos mozgóátlagú medián díj közel 1300%-kot emelkedett 0.035$-ról (10.4 HUF) 0.48$-ra (143 HUF).

7 napos mozgóátlaga az ETH medián tranzakciós díjának, Bitinfocharts

No de ami vérveszteség a felhasználóknak, az extra bevétel a bányászoknak. Jelenleg az Ethereum hálózat bányászainak tranzakciós díjbevétele közel 30%-os arányt képvisel a teljes bevételi portfóliójukban. Mint tudott a bányászok két bevételi forrásuk van a PoW hálózatokon, a blokkjutalom és a tranzakciók konfirmálásáért járó TRX díj.

Nem mindenki örül a TRX díjnövekedésnek, köztük Vitalik Buterin alapító se, aki szerint ezzel csökken a hálózat biztonsága és érvelését egy Princeton egyetemi hálózatkutató csapat kutatásával támasztja alá.

Több kriptoinfluenszer egyén is megjegyezte a Twitteren, hogy a magas ETH tranzakciós díjak fenntarthatatlanok hosszú távon az Ethereum hálózatán, mert megöli a hasznosságát, hiszen a rajta futtatott okos szerződések többségének egzisztenciális prioritást jelentenek az alacsony díjak. Ha az Ethereum hálózata nem tudja biztosítani fenntartható módon ezt, akkor többen dönthetnek úgy, hogy más blokklánc platformra viszik a DeFi szolgáltatásaikat.

Ezért is lenne üdvös, ha több konkrétumot adagolnának a vezető fejlesztők a közösségnek az ETH 2.0 bevezetésének ütemtervéről.

Kapcsolódó:


Earn Free Bitcoin
Earn Free Bitcoin

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.