Tényleg csak 2021-ben jön az Ethereum 2.0?


Az Ethereum Alapítvány egyik kutatója, Justin Drake szerint az Etherum 2.0 még várat magára – szerinte 2021-ig nem lát napvilágot az új rendszer. Néhány kollégája azonban nem ért vele egyet. Drake egy Reddites kérdezz-felelekben jelölte meg a 2021. januári dátumot, ami sokkal később van, mint az eredetileg tervezett 2020-as.

Mi is az a 2.0 verzió?

Az Ethereum 2.0 az Ethereum blokklánc következő verziója, ami átalakítja a hálózatot a ‘proof-of-work‘ protokollról – ahol az ügyleteket a bányászok validálják – a ‘proof-of-stake‘ protokollra, ahol a felhasználókat jutalmazzák tárcájukban lévő eszközeik zárolásáért. Az átálláson évek óta dolgoznak.

Az induláshoz az Ethereum 2.0-nak többek között egy nyilvános tesztnetre és egy olyan bug bounty programra lenne szüksége, ami két-három hónapig fut, Drake állítása szerint. “Ezek nem tudnak megvalósulni 2020 harmadik negyedévében” – írta a kutató. “Azt kell mondanom, hogy praktikusan a genezis legkorábbi dátuma 2021. január 3. (a Bitcoin 12. évfordulója).”

Többen nem értenek egyet Drake-el Ethereumnál

Vitalik Buterin, az Ethereum társalapítója gyors egyet nem értését fejezte ki egy Reddit kommentben. Szerinte a projekt teljes gőzzel halad előre.

“Személy szerint nem értek egyet ezzel, és szeretném, ha a készültségi szinttől függetlenül jóval 2021. januárja előtt elindítanánk a zéró fázist”– írta. “Azzal is vitatkoznék, hogy a négy hónapos óra július elején kezdett el ketyegni” – utalva ezzel az Altonára, az Ethereum 2.0 tesztnetjének e havi indulására.

Az Ethereum Alapítvány egy másik kutatója, Danny Ryan szintén úgy gondolja, hogy az Ethereum 2.0 még idén elindul: “Jómagam és még jó páran még mindig fogadni mernénk 2020-ra” – kommentálta Ryan a Reddit-en.

Miért gondolja Buterin, hogy lesz még Ethereum 2.0 idén?

Buterin szerint az Ethereum 2.0 első fázisa “bizonyos értelemben egyszerűbb, mint az eth1, és bizonyos szempontból összetettebb.” Az átállás a ‘proof-of-stake’ protokollra, a jelenlegi ‘proof-of-work’-ről a komplexebb feladatok közé tartozik, ám Buterin szerint ezt nem nehezebb implementálni, mint az eredeti blokkláncot.

Drake továbbra sem ért egyet – “A szomorú valóság az, hogy biztonsági szempontból még nem vagyunk ott.”

Ezek alapján mi is csak tippelni tudunk, hogy számíthatunk-e az Ethereum 2.0-ra még idén.


Earn Free Bitcoin
Earn Free Bitcoin

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.