Bolgár Bitcoin bányászok 1,5 millió dollár értékű villamosenergiát loptak

A bolgár hatóságok két embert tartóztattak le több mint 1,5 millió dollár értékű illegális villamosenergia fogyasztása miatt, amivel két kripto bányászfarmot üzemeltettek.

A Bulgaria Today augusztus 14-i jelentése szerint két embert őrizetbe vettek a 1,5 millió dollár értékű villamosenergia lopásával kapcsolatban, amit Bitcoin (BTC) bányászathoz használtak a Kyustendil nevű kisvárosban.

A Belügyminisztérium és a CEZ Electro Bulgaria képviselői egy sajtótájékoztatón úgy nyilatkoztak, hogy a két, 31 és 38 éves Szófiából származó bolgár állampolgárt villamosenergia lopásával vádolnak, mellyel kriptobányász farmukat 3-6 hónapon keresztül illegálisan üzemeltették. A bizonyítékok azonban azt mutatják, hogy a bányászberendezések már több mint egy éve ott voltak.

Philip Yordanov, a CEZ igazgatóhelyettese szerint ez volt az eddigi legnagyobb villamosenergia lopás, amit a közüzemi cég leleplezett. A lopott mennyiség körülbelül egy hónapig elegendő lenne a szomszédos település ellátásához.

A két férfit a rendőrség 24 órán keresztül fogva tartotta, majd szabadon engedték őket a tárgyalásig.

Mecsetekben bányásztatnak Iránban az ország bitcoin bányászai

Nem egyedülálló Európában a villamosenergia lopása

Gátlástalan kriptobányászok sok országban kísérleteznek villamosenergia lopásával, mivel egyre kevésbé jövedelmező a kriptobányászat a magas közüzemi költségek mellett.

Az egyik legnagyobb lopás 2019. júliusában Kínában történt, amikor 22 gyanúsítottat tartóztattak le, akik állítólag egy illegális kripto bányászfarmot üzemeltettek, és 3 millió dollár értékű lopott villamosenergiát használtak fel. A rendőrség kilenc különböző gyárból 4000 bányászgépet foglalt le.

Egy másik esetben az orosz hatóságok kísérelték meg az áramot lopó Bitcoin bányászok visszaszorítását. Júniusban a rendőrség letartóztatott egy 30 éves bányászt, aki közel 500 000 dollár értékben lopott villamosenergiát az állami áramhálózatról. Egy másik gyanúsított és kilenc állítólagos bűntársa márciusban lett letartóztatva egy hasonló bűncselekmény miatt. Havonta 200 000 dollárnyi villamosenergiát loptak el kriptobányászati céllal.

Habár egyre többen próbálnak meg kriptobányászattal foglalkozni, a trendek nem a kisméretű bányászfarmoknak kedveznek. Egyrészről ott van a magas beruházási igény. Mivel elég drágák ezek a bányászgépek, és a hatékonyság jegyében gyakran is kell cserélni, modernizálni azokat. Másrészről pedig a bányászati jutalmak fokozatos csökkenése miatt csak nagyon alacsony villamosenergia költségek mellett lehet jövedelmezően működtetni a bányászatot. Ennek megfelelően a szektor egyre jobban abba az irányba fejlődik, hogy csak nagyon nagy méretben és profi megoldásokkal lehet ezt a tevékenységet profitabilisen űzni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük