Négy cég irányíthatja majdnem az egész bitcoin bányászati szektort

A TokenInsight jelentése szerint 2020 végéig négy cég szerezheti meg majdnem az egész bitcoin bányászat piaci részesedést.

A TokenInsight nemrég kiadott éves jelentése azt jósolta, hogy 2020 végére a bitcoin bányászok piaci részesedésének 98%-a mindössze négy cégben fog összpontosulni. A becslések szerint a Bitmain, a MicroBT, a Canaan és az Ebang a jelenlegi 95%-os piaci részesedésüket további 3%-kal fogják növelni idén.

Johnson Xu, a TokenInsight elemzője azt nyilatkozta, hogy a megnövekedett piaci részesedés egy hálózati hatásnak köszönhető. „A négy legnépszerűbb vállalat már a múltban is kiemelkedő piaci erővel rendelkezett. A jövőt tekintve ez a piaci erő a négy legjobb vállalat erőfölényéhez vezet.”

Véleménye szerint, nem lesz túl nagy verseny a piacon, mivel a bányászati ​​hardveriparba lépni rendkívül nehéz. A vállalatoknak sok pénzt kell költeniük a logisztika és a marketing mellett, a kutatásra és fejlesztésre is. A jelentésben a TokenInsight arra is rámutatott, hogy a Bitmain piaci részesedése 2019-ben 55–58%-os részesedése 63%-ra fog nőni 2020-ban, a Canaan pedig a 2019-es 10–15%-ról 18%-ra.

A jelentés kifejezetten optimista a Bitmain jövőjét illetően. A cég ugyanis leválaszthatja az AI mesterséges intelligenciával foglalkozó üzletágát a bitcoin bányászatról. Xu úgy vélte, hogy ez „a magas költségek és az alacsony jövedelmezőség miatt bármikor bekövetkezhet. Amint a Bitmain megerősíti az erőforrásait és jobb üzleti modellt használ, piaci részesedése növekedni fog a már meglévő piaci ereje és ismertsége miatt.”

Xu arra is kitért, hogy a Canaan megnövekedett piaci részesedése a 2019-ben sikeres IPO-nak köszönhető. A MicroBT részesedése viszont a tavalyi 20–25%-ról 10%-ra csökkenhet idén. A MicroBT alapítójának letartóztatása ugyanis rossz fényt vetett a cég hírnevére.

A bitcoin feleződése hatása

A jelentés szerint a bitcoin blokkjutalmak felezése után több felhő bányászati ​​termék lesz. Ennek oka az, hogy a felhő bányászati ​​termékek azok számára is könnyen elérhetőek, akik szeretnék a bányászatot közelebbről megismerni. A vásárlónak elég felhő bányászati ​​poolokat kell bérelnie. Csak azoknak kell bányászokat is vásárolniuk, akik a bányász poolokat üzemeltetik, viszont nekik sem kell újakat építeniük. Xu azt is hozzátette, hogy a mostani koronavírus nagy valószínűséggel éreztetni fogja hatását a bitcoin bányászatban is, különösen az év első felében.

A vírus miatt ugyanis már több bitcoin bányászati farmot leállítottak Kínában. Emiatt előfordulhat, hogy a bányászati hardverek szállítása csúszni fog. Sokan otthonról távmunkában dolgoznak, így próbálják mind a cégek, mind pedig a hatóságok megvédi a munkavállalóikat a vírustól. Mivel a bitcoin bányászat egyik legnagyobb fellegvára Kína, előfordulhat, hogy a járvány komolyabban is sújthatja a kriptogazdaságot.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.