Börtönbe zárták Navalnij orosz politikust, megnőtt a Bitcoin adományok száma

Vlagyimir Putyin orosz elnök és legfőbb ellenfele, Alekszej Navalnij ellenzéki politikus közötti viszály az elmúlt héten új szintre emelkedett – ezzel együtt pedig a Bitcoinban kapott adományok száma is.

A Navalnij Korrupcióellenes Alapítvány, mely állítólag nagy horderejű korrupciós eseteket vizsgál, az elmúlt öt évben összesen 657 BTC-t kapott adományként. Az adományozás üteme az elmúlt héten pedig rendkívül felgyorsult, miután Navalnij-t letartóztatták Moszkvában, és alapítványa leleplező videót tett közzé egy igencsak fényűző 168 hektáros birtokkal rendelkező palotáról, amely feltehetően Putyiné. A Kreml tagadja, hogy az orosz elnöknek bármilyen köze is lenne a palotához.

A kirptovalutában kapott adományok egyelőre még nem elterjedtek Oroszországban, Navalnij pénzgyűjtési kampánya azonban rendkívül hatékonynak tűnik, és az adományok 10-15%-át a Bitcoin teszi ki. Navalnij letartóztatása napjától számítva már csaknem 3,7 BTC érkezett az alapítvány tárcájára, ez pedig háromszor annyi összeg, mint amennyire január első két hetében tett szert. Sőt, ez az érték jóval nagyobb a 2020-as évben kapott adományok összegénél.

Mind a Bitcoinban, mind pedig a fiat pénzben kapott adományok száma megugrott, miután letartóztatták Navalnij-t. A Bitcoin aránya a többi pénzhez képest pedig jelentősen nőtt néhány nagyobb adomány miatt” – mondta Leonid Volkov, aki Navalnij önkéntes hálózatának munkáját koordinálja az országban. Azt is megtudhattuk, hogy e nagyobb adományok egyike Evgeny Chichvarkin orosz milliomos zsebéből származott, aki nem mellesleg Navalnij régi barátja.

Megmérgezték, majd börtönbe zárták

Több orosz városban ellenzéki tüntetőket vettek őrizetbe, akik Navalnij támogatására szerveztek megmozdulásokat. Aktivisták tízezrei vonultak utcára, miután Navalnij-t Moszkvába érkezve letartóztatták. A tiltakozás csaknem a valaha volt egyik legnagyobb megmozdulássá nőtte ki magát, amely miatt eddig több mint háromezer embert vettek őrizetbe. A jelenlegi orosz törvények szerint az összes utcai tüntetést szankcionálni kell, valamint a hatóságok arra is emlékeztették az embereket, hogy a koronavírus-járvány okozta gyülekezési tilalom van érvényben. Az ezzel járó következmények azonban nem állították meg az aktivistákat.

Navalnij támogatása, valamint az emberek felháborodása az orosz hatóságok általi bánásmód miatt azóta nő, mióta Navalnij-t hazaengedték németországi gyógykezeléséből. Több nyugati laboratórium állítása szerint Navalnij azért szorult kezelésre, mert Szibériában megmérgezték egy, a „novicsok” csoportba tartozó idegméreggel. Navalnij csapata a Bellingcat-tel, valamint a CNN-nel együtt nyilvánosságra hozta a mérgezésért felelős orosz FSB titkosszolgálat tisztjeinek a nevét. Moszkva azonban tagadja a vádakat, és nem hajlandó nyomozást indítani az ügyben mindaddig, míg a vád megfogalmazóitól bizonyítékot nem kap.

Mindenesetre, a tüntetések tovább folytatódnak, és Volkov bejelentette, hogy újabb megmozdulás várható január 31-én és február 2-án. Mindemellett több külföldi városban is felhúzták a kesztyűt és tüntetnek a demokrácia mellett, valamint számos európai vezető, sőt még Joe Biden tanácsadója is Navalnij szabadon bocsátását követeli.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük