Eddig 770 000 főt kellett evakuálni Moszkvában a véget nem érő bombafenyegetések miatt

Már több ezer bombafenyegetést kaptak orosz állami intézmények miután egy médiaanyag kapcsolatot mert felfedezni egy 2017-es bitcoin tőzsde hack és a prominens üzletember Konstantin Malofeev között.

A bombafenyegetések a 450 millió dollár értékű bitcoin elrablása miatt csődbe ment WEX tőzsde miatt harapózott el – vélhetően egyes pénzüket elvesztő orosz magánszemélyek / szervezetek állnak a bombafenyegetések mögött, akik így kívánják visszaszerezni a bitcoinjaikat. A beszámolók alapján a hacket az orosz állampárt legmagasabb szintjeiről irányították, a KGB utódszervezete, az FSB utasítására.

A Moscow Times még novemberben fedte fel az FSB részvételét a hackben azt állítván, hogy az orosz nemzetbiztonsági szervezet a tőzsdét használta, úgy mond “forráskiegészítésre”. A WEX-et se kellett félteni, hiszen jól ismert tőzsde volt az orosz alvilági körökben: ukrán szeparatisták például innen fizették ki az amerikai demokrata párt 2016-os elnökválasztási kampányát meghackelő kiberbűnözőket.

Jusztifikációként tetteikre a bombafenyegetéseket terjesztők azt a hanganyagot használják, amiben az ismert oligarcha Konstantin Malofeev arról beszél, hogy a WEX irányítását át kívánja játszani az FSB-nek.

Eddig több ezer fenyegetés érkezett országszerte, Moszkvában párszor már épületeket is ki kellett üríteni Shcherbinsky, Savyolovsky, Kuntsevsky, Dorogomilosky, Kuzminsky, Koptevsky, Khamovnichesky, Khoroshevsky, Chertanovsky és Nikulinsky negyedekben.

December végén a támadók bevásárlóközpontokat és óvodákat is bombatámadással fenyegettek meg. Egyedül Moszkvában 770 000 főt evakuáltak és országszerte 8 000 épületet ért bombafenyegetés.