Börtönben a bajor Satoshi: elkapták Jörg Moltot a német rendőrök

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Jörg Moltot, aki korábban többször azt állította, hogy ő Satoshi Nakamoto, a Bitcoin megalkotója, menekülés közben kapták el a német rendőrök a frankfurti reptéren. Molt több, mint egy millió eurót csalt ki befektetőitől az ún. „bitcoin nyugdíj” átverésével.

Jörg Molt éppen Mexikóba menekült, mikor elkapták a frankfurti reptéren

Lassan már össze sem tudjuk szedni, hányan is állították azt magukról, hogy ők lennének a híres-neves Satoshi Nakamoto, a Bitcoin ősatyja. A legtöbbjükön általában csak jót nevetünk, hiszen egyértelmű hazugságról van szó – máskor azonban már jóval komolyabb az ügy. Jörg Molt esetében sajnos az utóbbiról van szó. Ő ugyanis egy lépéssel tovább ment, és egy átverés keretében 1 millió eurót csalt ki ügyfeleitől.

Molt a „bitcoin nyugdíj” projekt keretében ígérte azt a befektetőinek, hogy bitcoin bányászgépekbe való befektetésekkel biztos és magas profitban fognak részesülni. Elméletileg a befolyt pénznek a 60%-át fektette volna be Molt a projektbe; ez azonban sohasem történt meg, a befizetett összegnek pedig nyoma veszett.

Miután fény derült az átverésre, Molt Mexikóba próbált menekülni, azonban a német rendőrök a frankfurti reptéren még azelőtt elkapták, hogy elhagyta volna az országot. Hogy a befolyt összegeket elköltötte, elrejtette vagy éppen elhagyta, jelenleg még nincs tisztázva; bár arra is nagy az esély, hogy ez soha nem fog kiderülni.

Jörg Moltnak egyébként nem ez volt az első átverése és kétes ügye. Az eredeti nevén Jörg Örtlként ismert csaló karrierje elején esküvői DJ-ként munkálkodott, majd jó pár MLM projekt is alapított, köztük például a Bitclub Networköt. Satoshi „létéhez” megfelelően pedig Satoshi Iskolát is létrehozott, ahol különböző kurzusokat árult kereskedelemmel, befektetésekkel és tőzsdézéssel kapcsolatban. De projektjei mellett még arról is híressé (vagy inkább hírhedtté) vált, hogy állítólagosan 250 ezer BTC büszke tulajdonosa is, amivel ráadásul komolyan tudja a bitcoin árfolyamát is befolyásolni.

Legnagyobb teljesítményének azért biztosan a Bitcoin társalapítását tartja, hiszen állítása szerint ez is önéletrajzának része. Az már lényegtelen apróság, hogy az ehhez szükséges technikai tudása igencsak hiányos; volt felesége szerint a kriptopénz alapításakor még programozni sem nagyon tudott.

Molt átveréseinek letartóztatása most nagy valószínűséggel véget is vet, bár pontos büntetése jelenleg még nincs meghatározva.

Árnyék-gyülekezőhely Facebook csoport alternatív pénzügyekben gondolkodóknak.😉

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.