Börtönbüntetés vár két koreai vezetőre kereskedési volumen hamisítása miatt

Két kriptotőzsde vezetőre szabott ki börtönbüntetést egy dél-koreai bíróság amiért hamisították a kereskedési volument a tőzsdéjükön. A két vezető nagy méretű hamis megbízásokat adott ki koreai wonban és kriptopénzekben egy kereskedési bot segítségével.

Börtönbüntetés vár a két csalóra

A Komid nevű kriptotőzsde két vezetőjét csütörtökön ítélték börtönre a platformjukon elkövetett kereskedési volumen csalás miatt, jelentette az esetet a The News Asia.

Az egyik elítélt a Komid ügyvezetője, Choi Hyunsuk. Ő három év börtönt kapott mialatt a másik vezető beosztású alkalmazott kettőt. A helyi hírplatform a következőt írta:

Ez az első alkalom, hogy egy virtuális tőzsde képviselője börtönbüntetést kapott amiért állítólagosan inflálták platformjuk kereskedési volumenét.

A Komid múlt év január 5-én kezdte meg működését miután sikeresen abszolválta a béta kereskedési tesztjeit. A bíróság szerint Choi több mint öt hamis számlát hozott létre még múlt év januárban és kezdte el hamisítani a kereskedési volument mind wonban, mind kriptovalutákban. A hivatalos ítélet amiért ülniük kell csalás, sikkasztás és szabálysértés. The News Asia kiemeli:

Az ügyészek vádirata szerint a két alperes mintegy 5 millió hamis tranzakciót fabrikált a platformjukon, hogy így tévesszék meg a befektetőket a volumen nagyságát illetően. Ketten így körülbelül 45 millió dollárt kerestek. Fennáll a gyanú, hogy egy kereskedési robotot is felhasználtak automatikus nagy méretű megbízások kiadására, így bírva az új felhasználókat regisztrálásra.

Megrendült a kriptotőzsdékbe vetett bizalom

A bíró elmagyarázta, “Choi hosszú időn keresztül számtalan áldozatot megkárosított. Büntetésre van szükség mivel a hamis elektronikus ügyletek által okozott károk óriásiak,” idézte a híroldal.

Ugyanakkor a bíró csökkentette a kiszabható büntetést, mivel az így kicsalt források egy részét visszatérítették az áldozatoknak. A bíró azt is hozzátette, a “vádlottak nem erősen megalapozott csalárd szándékkal követték el a tevékenységet”, de:

A bűntett megsértette a kriptotőzsdékbe vetett ügyfélbizalmat és káros hatással van a hazai virtuális pénz kereskedési piacra.

A kriptotőzsdéket nem először kapják kereskedési robotok használatán, hogy meghamisítsák volumen adataikat. Már az Mt.Gox idején is volt rá példa. Múlt év decemberében az ország legnagyobb tőzsdéje, az Upbitet gyanúsították meg hasonló csalással. Állítólagosan mintegy 226 milliárd dollárnyi kereskedési volument hamisítottak meg, és mintegy 11 500 BTC-t adtak el mintegy 26 000 befektetőnek. Az Upbit tagadja az állításokat.

Hasonló koreai skandalum a Coinnest tőzsde portáján is kipattant, mely állítólag kenőpénzt fogadott el múlt év szeptemberében. A HTS Coin kriptotőzsde vezetőit is múlt évben csukták le csalás és sikkasztás miatt.

A kriptoközösségen belül régóta téma a kriptotőzsdék kereskedési volumen hamisítása. Egy korábbi tanulmány szerint a top 25 kriptotőzsdéből mindössze 2 (!) jelent hiteles kereskedési adatokat.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük