Bowhead Health ICO – egészségügyi startup blokklánc technológiát alkalmaz adattárolásra

Bár a blokklánc technológia felhasználását sokan kizárólag a pénzügyi szektorban tudják elképzelni, a technológia alkalmazhatósága bőven túlmutat a pénzügy és a fintech területén.  A Bowhead Health startup az egészségügyet szeretné felforgatni a legújabb eszközével, mely a blokklánc technológiát használja az adattárolásra. Még nem késő csatlakozni, az ICO során felajánlott tokenek július 17-étől lesznek elérhetőek a piacon.

Egészségügyi adatok biztonságos tárolása a BowHead Health egészségügyi startup platformján

Egeszség és megelőzés a blokklánc segítségével

Az egészségügyi szektor az egyik legdinamikusabban növekvő iparág. Ahogy a gazdaság többi részén itt is egyre több információt sikerül napról napra felhalmozni az innovációk segítségével. Az összegyűjtött adatok feldolgozásával pedig megelőzhetőek a betegségek és folyamatosan nyomon követhető az egészséges szervezet működése is, így időben kiszűrhetőek a problémák. Igen érzékeny információknak számítanak azonban az egészséggel kapcsolatos adatok, hiszen senki sem szeretné, hogy engedély nélkül hozzáférjenek az orvosi kartonjához, melyben a kórelőzményei szerepelnek. Az információbiztonság így kulcsfontosságú problémává nőtte ki magát az utóbbi években az egészségügyi szektorban.

A BowHead Health ezt a problémát tűzte ki céljául megoldani. Az újonnan kialakított platform a kriptografikus titkosítást igénybevételével tárolja a szervezetünkről összegyűjtött adatokat. Az egészségügyi adatok rendkívül értékesek a piacon, hiszen a kutatók ezek segítségével tudnak innovációkat felmutatni. Azonban legtöbb esetben a betegek adatai nincsenek kellő biztonságban és egy esetleges adatszivárgás miatt senki nem kompenzálja őket. A BowHead Health új platformja olyan lehetőséget biztosít a betegeknek, ahol az anonim egészségügyi adatokat a cég saját blokkláncán tikosítva tárolják. Az adatokat kutatóintézetek részére értékesítik. A befolyt összeg 70%-át az adat tulajdonosai, 30%-át pedig a BowHead Health blokkláncán kibocsátott tokenek tulajdonosai kapják meg. Tulajdonképpen ez egy fajta osztalékként is felfogható.

egészségügyi startup

A BowHead Health diagnosztikai eszköze és applikációja

Orvos diagnosztikai eszköz ICO

A BowHead Health egészségügyi startup diagnosztikai applikációja valós időben elemzi a test működését és lehetőséget nyújt a folyamatos orvosi felügyeletre akár a betegtől fizikailag távol is.  Az applikáció az adatokat otthoni vagy egészségügyi központokban elvégzett tesztekből elemzi ki vagy a cég személyre szabott felméréseiből nyeri ki. A gyógyszer és vitamin adagoláshoz külön emlékeztetők állíthatóak be, valamint folyamatos közösségi hátteret biztosít a BowHealth egészégügyi startup csapata, ahol orvosokat, klinikai szakértőket és természetgyógyászokat lehet közvetlenül kérdezni betegséget és gyógymódok kapcsán a nap 24 órájában bárhol bármikor.

A páciens maga döntheti el, hogy az összegyűjtött adatokat anonim módon felajánlja-e kutatási célokra, melyért cserébe a blokklánc tokenjeiből részesülhet. Az adatszolgáltatás mögött okosszerződések sorozata áll biztosítva a kifizetéseket és a biztonságot. Az okos szerződések segítségével a betegek pontosan meghatározhatják, hogy kinek, mikor, milyen adatot és milyen módon engedélyeznek átadni. Mindezt anélkül, hogy a kilétükre fény derülne.

A BowHead Health egészségügyi startup az applikáció mellett kifejlesztett egy otthoni diagnosztizálásra alkalmas eszközt is. Az orvosi diagnosztikai eszköz révén személyre szabott terápia nyújtható anélkül, hogy szükség lenne az otthonunktól távol laboratóriumi tesztek elvégzésére. Egy csepp vér vagy nyál segítségével elemzi az eszköz a szervezet működését. Az adatokat az orvosi csapatnak továbbítva kezelési terv vagy ajánlás állítható fel anélkül, hogy ki kéne mozdítani a beteget az otthonából. Ez kifejezetten azon régiókban lehet hasznos a jövőben, ahol az egészségügyi intézmények megközelítése nem megoldott, így egy labordiagnosztikai vizsgálathoz is sokat kell utazniuk az embereknek.

A BowHead Health háttere

A BowHead Health céget 2016 elején alapított a biokémikus végzettségű  Dr. Rhea Mehta és  Dr. Francisco Diaz-Mitoma a Variation Biotechnologies (NASDAQ: VBIV) alapítója, aki orvos kutatóként dolgozik a mikrobiológia területén. A BowHead Health csapat további tagjai között szerepelnek mérnökök és szoftverfejlesztők is. Mind több éves tapasztalattal rendelkeznek a kutatás és az egészségügy területén. Erre azért van szükség, hogy biztosítani tudják a BowHead Health víziója megvalósulhasson és a diagnosztikai eszköz a tervező asztalról az emberek otthonába kerülhessen.

Az alapítók személyes hozzájárulásán túl a cég meg nem nevezett összegű befektetői tőkét kapott a Grupo Arcoiris egészségügyi eszközöket gyártó cégtől, melynek ügyfelei között számos gyógyszergyártó vállalat, mint a Bayer, Sanofi, Merck és a Pfizer is megtalálható.

A bowhead név jelentése gröndlandi bálna, ez a legtovább élő emlős a világon. Több mint 200 évig is elélhet, ha minden körülmény adott. A cég a név alapján is szeretné kifejezni a vízióját, hogy a céljuk egy egészségesebb emberiség jővőképének megvalósítása.

Hasonló cégek finanszírozásai a közelmúltban igen sikeresek voltak

Az utóbbi években a hasonló egészségügyi témában újat alkotó startupok jelentős finanszírozást tudtak összegyűjteni a közösségi csatornákon keresztül.

A Patientory ICO-ja épp most ért végen június elején. Ennek során 9 millió dollárt gyűjtöttek össze egy olyan adatbázis kialakítására, mely révén a blokklánc technológia és az okos szerződések segítségével lehet majd egyedi orvosi tanácsokban részesülni.

Két évvel korábban pedig a Pokitdok egészségügyi startup gyűjtött össze 30 millió dollárt egy okostelefonra optimalizált alkalmazására.

A BowHead Health whitepaperje további információval szolgál a tervezett ICO kapcsán és a jövőben megvalósulásra kerülő mérföldkövekről.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük