Breaking news! Jóváhagyta az ukrán parlament a Bitcoin-törvényt

A Bitcoin legális jogi státuszt kapott Ukrajnában, miután az ukrán parlament végső olvasatban jóváhagyta az elnök ajánlásait figyelembe vevő törvényjavaslatot. Az ország azonban egyelőre még nem tette a Bitcoint hivatalos fizetőeszközzé a Bitcoin-törvény szerint.

“Az új törvény új lehetőséget jelent az üzleti fejlődésre az országunkban. A külföldi és ukrán kriptovállalatok legálisan működhetnek majd. Az ukránok pedig kényelmes és biztonságos hozzáférést kapnak a virtuális eszközök globális piacához” – mondta Mykhaylo Fedorov, az ukrán digitális transzformációért felelős miniszter egy nyilatkozatban.

A parlament csütörtökön több mint 270 szavazattal elfogadta Ukrajna új, virtuális eszközökről szóló törvényt – derül ki a hivatalos közleményből. A törvényjavaslat részletezi azokat a követelményeket, amelyeket a Bitcoin-szolgáltatóknak, például a kriptotőzsdéknek be kell tartaniuk. Emellett meghatározza a törvény rendelkezéseinek megsértése esetén kiszabható bírságokat. Továbbá kijelöli azt is, hogy az ország Nemzeti Értékpapír Bizottsága szabályozza a kriptopénzpiacot is. Ennek a bizottságnak a feladata lesz a Bitcoin- és kriptopénz-szolgáltatóknak szóló engedélyek kiadása. Valamint a piac felügyeletének és pénzügyi ellenőrzésének elvégzése is a hatáskörébe esik.

Ukrajnában tavaly szeptemberben már benyújtottak egy hasonló kriptopénz-törvénytervezetet. De Volodimir Zelenszkij elnök a következő hónapban megvétózta azt, arra hivatkozva, hogy az ország nem engedheti meg magának egy új, kifejezetten a Bitcoin és a kriptopénzek számára létrehozott szabályozó szerv felállítását. Zelenszkij elnök ezután visszaadta a törvényjavaslatot az ukrán parlamentnek azzal a javaslatával együtt, hogy a meglévő szabályozó hatóságok felügyelhessék a fejlődő ágazatot. Most a parlament beépítette az ő ajánlásait, és elfogadták a módosított törvényjavaslatot.

Bitcoin-törvény

Az ukrán jogszabályi környezet támogatja a kriptovállalkozásokat

A virtuális eszközökről szóló törvény nagyrészt kerettörvény, és további jelentős finomításokat igényel, például az adótörvénykönyv módosítását” – nyilatkozta Szerhij Tron, a White Rock Management és a Parea Foundation nemzetközi alapítvány alapítója.

Tron szerint Ukrajna Digitális Transzformációs Minisztériuma azt tervezi, hogy az országot a globális Bitcoin és kriptopénzpiac egyik vezető szereplőjévé teszi, amit az új törvény nagyban megkönnyít majd.

Egy csúcstechnológiás, innovatív, világos szabályok szerint működő kriptopénzpiac létrehozásával az ország a világ minden tájáról érkező kriptobefektetők gyors érkezésére számít” – tette hozzá.

Az ukrán Bitcoin-törvény lehetővé teszi, hogy a peer-to-peer valuta kilépjen a ‘szürke’ zónából. Ezután egyértelmű jogszabályok alapján működik majd, amelyek felölelik, hogyan kell az eszközt jogilag kezelni.  Továbbá hogyan kell az intézményeknek viselkedniük, amikor a befektetők védelméről és a biztosítékokról van szó. Tron szerint mostantól a Bitcoin tőzsdék világos szabályok szerint működhetnek, és a polgárok vagyona jobban védve lesz a szolgáltatók, köztük a letétkezelők által elkövetett csalásokkal vagy visszaélésekkel szemben.

A virtuális eszközökről szóló törvény elfogadása egyértelműen jelzi a globális közösségnek, hogy Ukrajnában legalizálják a kriptopénzeket” – nyilatkozta Tron. “Ez a lehetőség, hogy Ukrajnában legálisan fejleszthetik az üzleti tevékenységüket, a világ minden tájáról vonzza majd a kriptobefektetőket az országunkba.”