Ukrajnában elfogadták a kriptotörvényt és legalizálták a kriptovalutákat

Az ukrán parlament elfogadta azt a törvényjavaslatot, amely szabályozza a külföldi és hazai kriptovaluta tőzsdék működését az országban.

Szeptember 8-án az ukrán parlament jóváhagyta “A virtuális eszközökről’ szóló törvényjavaslatot, amellyel így már az országban legalizálva lett a kriptovaluták státusza. A jogszabályt a helyi pénzmosás elleni pénzügyi munkacsoport, a Financial Action Task Force on Money Laundering szervezet javaslatai alapján alkották meg. Az ukrán digitális transzformációért felelős minisztérium feladata lesz a jogszabály implementációjának a felügyelete. Egyúttal az ő hatáskörük lesz az iparág növekedésének az irányítása is a nemzetközi standardok alapján.

Anastasia Bratko, a digitális transzformációért felelős minisztérium munkatársa elmondta, hogy a jogszabály most lehetővé teszi a virtuális eszközök bevezetését. Emellett megengedi a bankoknak, hogy számlákat nyissanak a kriptovállalatok számára.

Az ukrán állampolgárok ezek után a jövedelmükként vallhatják be a virtuális eszközöket is. A jogszabály pedig jogi védelmet is nyújt a virtuális eszközök tulajdonosainak.

A minisztériumi közlemény szerint, “a nemzetgazdaság is jól jár, mert új adóbevételekkel számolhat, amit a kriptovállalatok fognak befizetni az államkasszába.”

A jogszabály kimondja, hogy a virtuális eszköz szolgáltatóknak makulátlan üzleti reputációval kell rendelkezniük. Nyíltan be kell mutatniuk a kriptocégek tulajdonosi struktúráját is. Illetve meg kell jelölni, hogy ki a vállalkozás nyereségének a végső haszonélvezője. Ezenkívül a vállalkozásoknak be kell tartani minden pénzmosás elleni követelményt is.

kriptotörvény

Az ukrán kriptotörvény egyik célja, hogy külföldi kriptós cégeket vonzanak be

A miniszterhelyettes Oleksander Bornyakov kiemelte azt is, hogy az új törvénnyel egyik kimondott céljuk, hogy több külföldi kriptotőzsdét is bevonzanak az ukrán piacra.
Ez egy nagyon erős ösztönző lesz az ukrán kriptoszféra további fejlődéséhez. A bankok vállalati számlákat nyithatnak a kriptocégeknek, és mindenfajta tranzakciót indíthatnak az új eszközosztállyal. Biztos vagyok benne, hogy a társadalom, az üzleti szféra és az állam is jól jár majd a gazdaság új szektorának a legalizációjával.”

Múlt hónapban, a Digitális Transzformációs Minisztérium minisztere, Mikhail Fedorov azt is elmondta, hogy keresik a lehetőségét annak is, hogy vezethetnének be digitális központi banki valutát is, azaz CDBC-t, amivel a technológia szektor kifizetéseit szeretnék egy új szintre emelni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.