A brit pénzügyi hatóság adathalászatra figyelmezteti a befektetőket

Az Egyesült Királyság pénzügyi hatóság (FCA) figyelmezteti a befektetőket, hogy csalók próbálják levadászni az adataikat. Ehhez a Blockchain Recovery Department hamis “klónvállalat” működött közre.

A hatóság szerint a támadók az FCA – Gain Capital UK Limited engedéllyel rendelkező cég egyik osztályának adták ki magukat. Adathalász e-maileket küldtek potenciális befektetőknek, hogy jelszavakhoz és magánkulcsokhoz férjenek hozzá. A nyilatkozat szerint a csalók felhasználták az eredeti cég nevét, hivatkozási számát (FRN) illetve egyéb adatokat: “Ezt hívjuk „klóncégnek”; és a csalók általában ezt a taktikát alkalmazzák, amikor felveszik a kapcsolatot az emberekkel, ezért különösen óvatosnak kell lennie, ha hideg híváson keresztül akarják felvenni Önnel a kapcsolatot”.

Hozzátette a felügyelet azt is, hogy a Blockchain Recovery érvénytelen címet és nem létező telefonszámokat adott meg. Az FCA felszólította a befektetőket, hogy ne hozzák nyilvánosságra személyes adataikat, és ellenőrizzék a vállalatokat a pénzügyi szolgáltatási nyilvántartáson keresztül.

A csalók a következő nevet és címet használták:

Blockchain Recovery Department (clone of FCA authorised firm)

Address: Cambridge Court 210, Shepherds Bush Rd, Hammersmith, London

Telephone: 555-183-726

Az FCA kijelentette: “Ne feledje, hogy a csalók más hamis adatokat is közölhetnek, vagy összekeverhetik ezeket az eredeti cég adataival. Idővel megváltoztathatják a kapcsolattartási adatokat új e-mail címekre, telefonszámokra vagy fizikai címekre”.

Korábban a brit FCA ideiglenes nyilvántartási rendszert vezetett be a kriptovaluta társaságok számára. Azoknak a szervezeteknek, amelyek nem nyújtottak be időben kérelmet, 2021. január 10-ig fel kellett tevékenységeiket függeszteniük. Ugyanebben a hónapban az FCA közzétett egy nyilatkozatot, amiben felhívják a figyelmet a digitális eszközökbe történő befektetések magas kockázataira. Akkor azt állították, hogy mindenkinek fel kell készülnie arra, hogy esetlegesen mindent elveszíthet.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük