Brutális összegben loptak el kriptovalutákat

Nem fogod elhinni, mennyit loptak el a hackerek a kriptovaluta szektorban az elmúlt fél év során.

A kriptovalutával kapcsolatos veszteségek 1,19 milliárd dollárra emelkedtek 2024 első felében, elsősorban az adathalász támadások miatt. Egy új CertiK jelentés riasztó trendeket tárt fel a Web3 biztonsági incidensek terén.

1 milliárd dollár feletti a veszteség a kriptovaluta csalások miatt

A CertiK blokklánc-biztonsági cég új jelentése a kriptovaluta és a decentralizált pénzügyi (DeFi) szektort vizsgálta. Az adatok alapján elképesztő mértékű, 1,19 milliárd dolláros veszteséget szenvedtek el a felhasználók a feltörések és csalások miatt 2024 első felében.

A kriptovalutával kapcsolatos biztonsági gondok tehát tovább mélyülnek.

A héten kiadott “Hack3d: The Web3 Security Quarterly Report” 2024 második és első negyedévére vonatkozóan kijózanító képet fest a kriptoipar folyamatos biztonsági kihívásairól. Az adathalász támadások jelentik jelenleg a legkárosabb fenyegetést, amelyek már 497,7 millió dolláros veszteséget okoztak 150 incidens során csak idén.

Adathalász biztonsági incidensek

“2024 második negyedévében a legnagyobb veszteséget szenvedte el a szektor az előző év harmadik negyedéve óta. Annak ellenére, hogy egy viszonylag csendes negyedév során a piacok többnyire konszolidálták” – áll a jelentésben.

A második legnagyobb kárt okozó támadási típus a privát kulcsok kompromittálása volt, ami 42 jelentős incidens során 408,9 millió dolláros veszteséget eredményezett. Az Ethereum blokklánc kapta a támadások legnagyobb részét, 235 biztonsági incidenst szenvedett el, amelyek közel 400 millió dolláros veszteséget okoztak.

Az időszak legnagyobb incidense a japán DMM Bitcoin tőzsde elleni támadás volt, ami elképesztő, 304,7 millió dolláros veszteséget okozott. Az egyéb figyelemre méltó feltörések közé tartozott Chris Larsen 112,5 millió dolláros vesztesége és a török ​​BtcTurk tőzsde 90 millió dolláros feltörése is.

A veszteségek általános növekedése ellenére az első félévben körülbelül 177,8 millió dollárt sikerült vissza jutattni az áldozatoknak 18 különálló alkalom során, így az időszak nettó vesztesége 1,01 milliárd dollárra csökkent.

Összehasonlításképpen: 2023 során a befektetők és a tőzsdék a becslések szerint 2 milliárd dollárt veszítettek a kriptovaluta csalások során. Bár ezek a számok riasztóak, még mindig feleannyiak, mint a 2022-es rekordévben. Akkor a szektor vesztesége elérte a 4 milliárd dollárt.

Riasztó trend alakult ki az adathalász biztonsági incidensek terén

A kriptovaluta csalások kapcsán elszenvedett veszteségek 688 millió dollárra nőttek 2024 második negyedévében. A jelentés a 2024. második negyedévi számadatokat tovább bontotta, ami aggasztó tendenciát mutat.

Csak a második negyedévben összesen 688,1 millió dollárt veszítettek 184 blokkláncot érintő biztonsági incidens során, ami 37%-al több veszteséget jelent 2024 első negyedévéhez képest. Ráadásul ez jelentősen több, mint az előző év második negyedévében jelentett 300 millió dollár.

Az adathalászat továbbra is a domináns támadási felület volt a második negyedévben, 433,7 millió dollár veszteséggel 67 incidens során.
Az Ethereum továbbra is a leginkább megcélzott blokklánc a második negyedévben, 83 incidenssel, amelyek 170,6 millió dolláros veszteséget eredményeztek.

„Összességében 2024 második negyedévét jelentős pénzügyi veszteségek jellemezték a biztonság incidensek miatt. Ez a kriptovaluta és a DeFi szektorban folyamatos kihívást okoz. Az adathalász támadások és a kódbázis sebezhetőségének kihasználása továbbra is elterjedt. Ez jelentős veszteséget okoz mind az egyéni felhasználókat, mind a nagy platformoknak egyaránt” – teszi hozzá a jelentés.

A CertiK szerint állandó biztonsági problémákat és kihívásokat jelentenek a rendszerek robusztusságát és megbízhatóságát demonstrálni kívánó platformok számára a hackerek. Különösen akkor problémás ez, amikor az iparág fokozott szabályozói ellenőrzésekkel és intézményi befektetők fokozott figyelmével néz szembe.