BTC/USD technikai elemzés: Mi történik a bitcoinnal gazdasági válság idején?

A bitcoint (BTC) 2009-ben hozták létre az akkori globális pénzügyi válságra válaszképp, azaz, a bitcoint még nem tesztelték egy gazdasági válság idején. Hogyan fog viselkedni és mit jelent a befektetők és a felhasználók számára? Megvédi-e a befektetőket egy esetleges leértékelődéstől?

A mai elemzésünkben a BTC jelenlegi helyzetét és a bitcoin értékét meghatározó fontos szinteket tekintjük át. A bitcoin jelenlegi árfolyama 9 331 dollár. A grafikonra nézve ugyanazt a változatlan BTC/ USD grafikont látjuk, amely a kulcsértékekre mutat. Ha a bitcoin 9 900 dolláron megtöri az ellenállás csatornát, akkor az azt követő pumpa esetén már 10 000 dollár fölött lenne ahol a legközelebbi ellenállás 10 500 dollárnál helyezkedik el. Ha azonban a BTC 8 867 dollárnál átszakítja a támaszt, akkor a legközelebbi háromszög támaszra eshet 8 044 – 7 700 dollárnál.

Érdemes megfigyelni a 2018-as és 2019-es chartok közötti hasonlóságot. Mindkét esetben egy nagy háromszöget láttunk kirajzolódni, amely egy hatalmas visszaesésben végződik, majd megszilárdul és lényeges növekedésbe fordul át. Vajon hasonló pályát jár le 2019-ben? Lesz-e 2019-ben 17 000 dollár a BTC?

Hogyan viselkedik a Bitcoin gazdasági válság idején?

11 év telt el a Bitcoin fehérkönyv megjelenése óta és nagyjából ugyanannyi idő választ el minket a legutóbbi világválságtól. Jelenleg a világgazdaság mérsékelt ütemben növekszik szemben 2018-hoz képest. Nem csoda, hogy a közgazdászok egyre gyakrabban hangoztatják egy esetleges globális recesszió kipattanásának lehetőségét. Felmerül a kérdés, hogy hova érdemes ilyenkor befektetni még azelőtt, hogy összeomolnának (?) a tőzsdék. Sok szakértő esküszik az aranyra, de itt érdemes a Bitcoin potenciális performanszát is megvizsgálni egy válság idején.

Jelenleg nincs túl nagy összehasonlítási alapja a BTC árképzésnek válság idején hiszen a bitcoin fennállásának 11 évében nem volt komolyabb válság. Sok közgazdász a venezuelai válságot hozza fel szinonimaként. Venezuelában a gazdaság félrenavigálása több 100x inflációt hozott, a GDP jelentős része köddé vált és a devizakorlátozások hatására a lakosság a BTC, mint értékőrző irányába kezdett fordulni. Ilyen gazdasági klímában nem csoda, ha a lakosok bitcoinban keresik a stabilitást. Egy ország elvonatkoztatható válságával ellentétben a világ számos pontján dominószószerűen és egymással összefüggésben kirobbanó válság esetére még nincs minták a Bitcoin viselkedését illetően. Hozzá kell tenni, a világ lakosságának talán az 1% (merész becslésekkel élve) birtokol vagy használ bitcoint.

Többek szerint egy válság idején fel fog értékelődni a digitális eszköz és egy újabb adoptációs hullám veszi kezdetét. A befektetők alternatívákat fognak keresni a hagyományos instrumentumokkal szemben.

Viszont egy globális válság akár pánikot is okozhat a kriptovaluták piacán 2018 óta nem látott mélypontokra taszítva az árfolyamokat.

Esetleges válság esetén felvázolható forgatókönyv

Ahogy a görög válság idején is történt, az emberek nagy ütemben fognak pénzt a bankból és kockázatos eszközökből kimenekítve készpénzre váltani. A görög válság, a 20+ százalékos munkanélküliségével és két számjegyű GDP csökkenésével sokaknak egzisztenciális válságot okozott Görögországban. Ha az emberek többsége munka nélkül marad, mialatt fizetnie kell a lakbért, hitelt és ennie is kell, akkor elsőként a kockázatos eszközeit likvidálja, ami jelen esetben továbbra is a kriptovalutákat és első sorban az altcoinokat jelenti.

Statisztikai szempontból 10 évenként bekövetkezik egy nagyobb válság, azaz, számít rá mindenki a bekövetkezésére, de senki se tudja megjósolni, hogy mi váltja ki és hol üt be. Egy válság idején azonban a BTC nem valószínű, hogy segíteni tud a hétköznapi emberek megtakarításain. Ugyanakkor a por elülte után, a válság lecsengésével a Bitcoin értékkínálata arra késztetheti az embereket, hogy felülvizsgálják megtakarítási szokásaikat és még tovább diverzifikáljanak. A BTC emelkedése egy válság utáni érában indulhat be igazán.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük