BTC vs. ETH: Melyik kripto vezeti a befektetési termékek versenyét?

Augusztus hónapban nagyjából visszaszerezték a korábbi pozíciójukat a piac legnépszerűbb kriptovalutái. A Bitcoin és az Ethereum árfolyama a 30 napos időszak alatt pozitív irányba változott. 22,35%-os és 35,95%-os növekedést értek el a cikk írásának idejére. Tekintettel a magas kockázatra, amely közvetlenül kapcsolódik ezeknek a kriptoeszközök HODL startégiájához, az intézményi befektetők felfigyeltek más kevésbé kockázatos kripto-befektetési termékekre is, mint például az ETN-ekre, ETF-ekre és ETC-kre. Valójában a kriptoipar sokkal gyorsabban fejlődik mint amit a hagyományos pénzügyi piac termékeinél tapasztaltunk.

A statisztikákban való elmélyülés azt mutatja, hogy a Bitcoin és az Ethereum befektetési termékek továbbra is a legnépszerűbb választások közé tartoznak a befektetők körében. Azonban melyik kriptovaluta vezeti a versenyt a kettő közül?

Verseny a kezelt eszközök értékében

A CryptoCompare adatai szerint az összes kezelt eszköz értéke az összes befektetési terméktípus esetén 57,3%-kal nőtt az elmúlt hónapban. Az Ethereum alapú termékek nőttek a leggyorsabban (72,8%) 13,8 milliárd dollárra, és elérték az éves csúcsukat a piaci részesedés tekintetében. Ennek ellenére a Bitcoin maradt továbbra is a legmeghatározóbb kriptotermék, mivel a kezelt eszközeinek értéke több mint 38,1 milliárd dollár.

Az összes nagyobb intézmény közül a Grayscale alapjai továbbra is oroszlánrészt tesznek ki a fent említett eszközökben. A Skew adatai továbbá rámutattak arra, hogy az ETHE kezelt eszközeinek értéke sokkal gyorsabban (42,8%) nőtt a GBTC-hez (19,2%) képest az elmúlt hónapban.

Forrás: Skew

A „volumen” ütközet

A napi összesített termékvolumen május óta most tapasztalta a legnagyobb egy hónapos növekedést (46,6%-kal). A fellendülést nagyrészt az Ethereum termékek vezérelték. Például az ETHE napi volumenei 105,9%-os növekedést mutattak, míg a GBTC volumene csak 17,4%-kal nőtt ugyanebben az időszakban.

A CryptoCompare jelentése szerint:

„Más Bitcoin-termékek volumene zuhant. Az ETC Group BTCE-je és az XBT Provider Bitcoin Tracker Euro-ja (BTC/EURO) 14,8%-kal, illetve 23,9%-kal csökkent.”

Nos, a volumenek figyelembe veszik a be- és kiáramlást is. Ezért ebben a szakaszban meg kell jegyezni, hogy a digitális eszközbefektetési termékek heti nettó 22,5 millió dolláros kiáramlást tapasztaltak augusztus harmadik hetéig. Ugyanezt elsősorban a Bitcoin és az Ethereum termékek kiáramlása vezérelte. Érdekes, hogy a multi-eszközök mellett az XRP-t és a Cardano-t (ADA) magában foglaló egyetlen eszközből álló termékek is nettó beáramlást tapasztaltak.

Forrás: CryptoCompare Report

ETC-k, ETN-ek és ETF-ek, mint befektetési termékek

A top tőzsdén jegyzett kötvények és tőzsdén kereskedett alapok közül az ETC Group BTCE terméke volt a legtöbbet forgalmazott termék, ezt követte a VanEck Bitcoin terméke (VBTC). Nevezetesen a 21Shares Ethereum ETN (AETH) esetében tapasztalták a legnagyobb százalékos növekedést a kereskedési volumenben (137,4%-kal, 2,5 millió dollárra) az elmúlt hónapban.

Ami a tőzsdén jegyzett certifikátokat illeti, augusztusban az XBT Provider Ethereum Tracker One (ETH/SEK) terméke lett a legmagasabb forgalmú ETC termék. Ezt követte az XBT Provider Ether Tracker Euro (ETH/EUR) terméke.

Forrás: CryptoCompare Report

Annak ellenére, hogy a Bitcoin továbbra is uralja a befektetési termékeket, jelenleg nem lehet szemet hunyni az Ethereum fejlődésének üteme mellett se. Nyilvánvaló, hogy az utóbbi kategória különösen jól teljesített az előző hónaphoz képest. Tehát igen, az ETH fokozatosan ellopja a BTC „intézményi érdekű” befektetőit.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük