Újfajta módszer a wrapped bitcoinok létrehozására

Azon bitcoin tulajdonosok, akik szeretnének stakeléssel is hozamot keresni a BTC-befektetéseiken, lehetőségük van coinjaik tokenizálására, amiket wrapped bitcoinnak nevezünk. A wrapped bitcoin (WBTC) a BTC tokenizált változata az Ethereum hálózaton. A WBTC az ERC-20 szabvány által kerül integrálásra az Ethereum decentralizált pénzügyi ökoszisztémájába.

Azok az intézményi bitcoin tulajdonosok, akik ma széleskörben használt DeFi protokollokkal szeretnének hozamot elérni, ezt csak úgy tehetik meg, ha a BitGo platformját használják. Azonban a nemrég elindított DLC.Link egy új módja a wrapped bitcoinok létrehozásának, amely egy életképes alternatívává kíván válni.

Aki Balogh, a DLC.Link társalapítója és vezérigazgatója szerint az új módszer biztosítja, hogy a BTC csak az eredeti befizető címére kerülhessen vissza.

„Mi ezt self-wrapping-nak hívjuk, ami DLC BTC-t jelent az Ethereumon. Természetesen a DLC BTC igazolható, mert láthatod, hogy le van zárolva a láncon. Valódi bitcoin van mögötte, és amikor a DLC BTC-t elégetik, akkor az feloldja a Bitcoint”mondta Balogh.

A “DLC” a névben a Discreet Log Contracts rövidítése, amely előre meghatározza azokat a feltételeket, amelyekkel a zárolt BTC átruházható. Ezzel a tulajdonos megtartja érméi teljes tulajdonjogát a Bitcoin-hálózaton.

„Soha nem vesszük el senki bitcoinját, nem vagyunk letétkezelők. Mi a szoftvert készítjük, és azt magadnak zárolod le. Ez egy biztonságos módnak tekinthető, persze amíg megvan a privát kulcsod. Ha elveszíted azt, az az egész kriptódba kerülhet.” – jelentette ki Balogh, amikor a letétkelezői kockázatól és a biztonsági fenyegetésekről kérdezték.

A módszer működése

A wrapped bitcoinok létrehozása során ”hitelesítőket” használnak, olyan megbízható node üzemeltetőket, akik orákulumként működnek, figyelemmel kísérve a blokklánc eseményeit és érvényesítik az eredményeket.

Az indításkor hét ilyen hitelesítő fog részt venni, mindegyikük a privát kulcs egy-egy darabjával. Ötnél többre van szükség ahhoz, hogy a bitcoint a láncban mozgatni tudják, mondta Balogh, megjegyezve, hogy még összejátszás esetén sem tudják ellopni a felhasználó bitcoinját.

„Mi inkább a maxik szemszögéből közelítettük meg a dolgot. Soha nem bízhatsz meg egy közvetítőben” – jelentette ki Balogh.

Ez a mechanizmus ellentétben áll a bitcoin áthidalására vagy stakelésére szolgáló más módszerekkel, mint például a Babyloné és a Nomicé, amelyek a betett BTC-k védelmében további validátorokra támaszkodnak. A DLC.Link esetében a felhasználó saját maga wrappolja a bitcoinját, és nem küldi azt semmilyen külső címre.

A hitelesítő folyamat lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy a dlcBTC tokeneket a kibocsátási szerződésen keresztül égessék el. A hitelesítők ezután konszenzusra jutnak a felhasználó zárolt bitcoinjának felszabadítása érdekében, ahelyett, hogy egyetlen letétkezelőre, például a BitGo-ra hagyatkoznának az eredeti BTC visszaszerzésében.