Mi az a wrapped Bitcoin (becsomagolt Bitcoin)?

A Bitcoin hálózata a proof-of-work (PoW) konszenzus protokollt használja a hálózat biztonságának fenntartása érdekében. Ez azt jelenti, hogy a hálózat résztvevői bányászati jutalmakban részesülnek, ha bányásszák a digitális valutát, de nem tudnak natív módon a stakingen keresztül jutalmakat szerezni.

Szerencsére azon BTC-tulajdonosok számára, akik szeretnének staking által is hozamot keresni a Bitcoin befektetéseiken, lehetőségük van coinjaik tokenizálására, amiket Wrapped Bitcoinnak nevezünk. A Wrapped Bitcoinok tehát lehetővé teszik a stakinget az Ethereum alapú DeFi ökoszisztémában.

Mi a Wrapped Bitcoin és hogyan működik?

A Wrapped Bitcoin (WBTC) a BTC tokenizált változata az Ethereum hálózaton. A WBTC az ERC-20 szabvány által kerül integrálásra az Ethereum decentralizált pénzügyi ökoszisztémájába.

A WBTC-t 2019-ben indította el a BitGo, a Kyber és a Ren, és jelenleg a teljes piaci kapitalizáció alapján a legnagyobb csomagolt tokennek számít.

A WBTC lehetővé teszi az Ethereum alkalmazások számára, hogy valódi BTC tartalékokkal fedezett ERC-20 tokent integráljanak. Egyszerűbben fogalmazva, a felhasználók becsomagolhatják a Bitcoinokat és kölcsönadhatják a WBTC-t a különféle DeFi hitelezési protokollokon keresztül, használhatják fedezetként egy kriptohitelhez, vagy letétbe helyezhetik egy automatizált marketmakernél (AMM), hogy likviditásbányászati jutalmakat szerezzenek.

A WBTC-t mögött 1:1 arányban áll fedezetként a Bitcoin egy átláthatóan ellenőrizhető “proof of reserve” rendszeren keresztül. Más szóval a WBTC-t 1:1 arányban a BTC értékéhez kötik, és ezért ez a csomagolt token letükrözi a BTC ármozgásait is.

A Wrapped Bitcoint egy decentralizált autonóm szervezet (DAO) kezeli, amely több tagból áll. Ők multisig szerződéssel rendelkeznek, ami által hozzáadhatnak vagy eltávolíthatnak WBTC kereskedőket és letétkezelőket.

A BTC befizetéséhez és a WBTC token veretéséhez egy olyan folyamaton kell keresztülmenni, amelyben kereskedők és letétkezelők vesznek részt. Egy felhasználó kérésének beérkezése után a kereskedő tranzakciót kezdeményez, és elküldi a BTC-jét egy letétkezelőnek, hogy az verjen ki egy megfelelő mennyiségű WBTC-t. A WBTC-t elküldik a felhasználónak, a letétkezelő pedig a BTC-t egy digitális páncélterembe zárja.

Ha az ügyfél WBTC-jét BTC-re szeretné beváltani, a kereskedő egy égetési tranzakciót kezdeményez, és felhatalmazza a letétkezelőket, hogy a megfelelő mennyiségű BTC-t szabadítsák fel, és küldjék át az ügyfél címére. A WBTC-t a letétkezelő megsemmisíti, és a felhasználó megkapja a BTC-t a kereskedőtől.

Most pedig nézzünk meg a WBTC-hez kapcsolódóan két staking lehetőségét.

Wrapped Bitcoin

Hogyan kell stakelni a Wrapped Bitcoint, hogy staking jutalmat kaphassunk

Alapvetően kétféleképpen szerezhető jutalom a tokenizált Bitcoin-állomány befektetésével. Vagy egy centralizált tőzsdén, vagy egy decentralizált protokollban stakelhető a WBTC.

Szigorúan véve a két példánk nem nevezhető stakingnek a proof-of-stake (PoS) értelemben. Ehelyett mindkettő a Wrapped Bitcoin letétbe helyezését foglalja magában hozamszerzés céljából, így a staking egy de facto formájaként működnek.

Staking egy centralizált tőzsdén

A WBTC-t egy centralizált tődzsén (CEX-en) is lehet stakelni, hogy staking jutalmat szerezzünk. Például ilyen platform lehet a Binance Earn, amely likviditást biztosíthat a Binance likviditási poolokban. A Binance likviditási poolok lehetővé teszik, hogy a felhasználó tranzakciós díjakat és kamatot keressen a WBTC-n.

A Wrapped Bitcoin stakelése egy DeFi protokollban

Alternatív megoldásként a WBTC-t egy DeFi protokollban, például a Curve protokollban is lehet stakelni. A Curve.fi lehetővé teszi a felhasználók és más decentralizált protokollok számára, hogy ERC-20 tokeneket cseréljenek likviditási pool-okon keresztül.

A felhasználó a WBTC-t befizetheti egy Curve okosszerződésbe. Cserébe megfelelő mennyiségű likviditásszolgáltatói (LP) tokeneket kap. Ezután stakelheti LP tokenjeit, hogy hozamot szerezzen a tokenizált BTC-állományán.

Annak ellenére, hogy a BTC-t a Bitcoin-hálózaton natívan nem lehet stakelni, de bármely Bitcoin tulaj átválthatja coinjait WBTC-re, és különböző centralizált és decentralizált platformokon stakelheti azokat, hogy hozamot keressen a digitális aranyán.