Budapest magasan végzett egy bitcoin ATM-es listán

Hova költözzünk, ha bitcoinbarát helyen akarunk élni? A kérdés könnyű, a válasz annál nehezebb: egy adott hely nyitottságát a kriptopénzek iránt ugyanis jó pár indikátorral mérhetjük. Nézzük mondjuk a bitcoin elfogadóhelyek számát? Vagy éppen az ATM-ek gyakoriságát? A MoveBuddha városok összehasonlításával foglakozó oldala most ezekkel a mérőszámokkal vizsgálta meg az amerikai és nemzetközi városokat. Ez alapján örömmel láthatjuk, hogy Budapest igen jó helyen végzett a bitcoinbarát helyek listáján – bár az adatokat kezeljük egy kis fenntartással.

Ahol a legtöbb bitcoin ATM jut 10 ezer lakosra

Ha a lakosság arányában vizsgáljuk a Bitcoin ATM-ek számát, akkor magasan Amerika vezeti a listát: itt ugyanis 22,27 ATM jut minden 10 000 lakosra. Az ország teljes területén csaknem 15 ezer ATM-et találhatunk, bár itt is erős koncentrálódás figyelhető meg a nagyvárosok körül. Szomszédunk, Ausztria Kanada után a harmadik helyre tudott felkapaszkodni a 10 ezer lakosra jutó 8,79 ATM-es adatával. A top 10-es listára Hong Kong, Svájc, Georgia és Írország mellett Szlovákia, Szlovénia és Csehország is fel tudott kerülni. Szlovénia ráadásul elfogadóhelyek száma alapján is remekel.

Ahol a legtöbb bitcoin ATM jut $10 milliárd GDP-re

Ha azonban a bitcoin ATM-ek számát az adott város GDP-jéhez viszonyítjuk, akkor már kicsit más a helyzet. Itt magasan Tbiliszi viszi a pálmát, ahol $10 milliárd GDP-re több, mint 28 ATM jut. A top 3-ba még a kanadai Calgary és Bukarest jutott be, negyedik helyen azonban egy nagyon ismerős hellyel találkozhatunk: saját Budapestünkkel.

Budapesten a lista szerint 38 ATM-et találhatunk, azonban ezt a számot mindenképpen érdemes egy kis fenntartással kezelni. A Coin ATM Radar oldalán például csak 31 ATM van Budapest esetében megjelölve, melyek között ráadásul több olyan is van, aminek adatait nagyon régen nem frissítették.

Budapest magasan végzett egy bitcoin ATM-es listán

Az ATM-ek száma korántsem fedi le a teljes igazságot

Ezen felül azt hozzá kell tenni, hogy az ATM-ek száma nem feltétlenül reflektálja pontosan azt, hogy mennyire széles körű a kriptovaluták iránti elfogadás. Egyrészről nem veszi figyelembe az adott országok szabályozását, amely sok helyen jelentősen megkönnyíti vagy éppen nagyon megnehezíti a bitcoin terjedését. Másrészről pedig a kriptoközösség egy jelentős része nem is igazán van oda az ATM-ek használatáért. Amellett, hogy gyakran változik elérhetőségük, sok esetben nagyon magas felárat számítanak fel a váltások után.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük