Rohamosan nő a Bitcoin ATM-ek száma az Egyesült Államokban

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Hazánkban még nem túl elterjedtek a Bitcoin ATM-ek, a Coin ATM radar információi alapján 50 Bitcoin automata található az országban. Ezzel szemben az Egyesült Államokban sorra telepítik az új automatákat, már 32 ezer van belőlük.

Folyamatosan telepítik a Bitcoin ATM-eket

Az elmúlt néhány hónapban az Egyesült Államokban több automatát üzemeltető cég, köztük a CoinFlip és a Coin Cloud is több ezer Bitcoin automatát telepített országszerte. Így nem meglepő, hogy a Bitcoin ATM-ek száma az országban nagyon gyorsan a sokszorosára nőtt. A rengeteg új automata telepítésénél nagy valószínűséggel több tényező is szerepet játszott, például a Bitcoin árfolyamának gyors emelkedése (március 13-án már meghaladta a 61 ezer dollárt is) és a kriptovaluta népszerűségének növekedése is.

Az üzemeltetők a helyszínek kiválasztásánál elsősorban arra törekedtek, hogy olyan területet válasszanak, ahol még nincsenek Bitcoin ATM-ek elérhető közelségben. Így az új automaták kihelyezésével még több állampolgár számára elérhetővé tudják tenni a Bitcoin vásárlásának ezen egyszerű és gyors módját. A howmanybitcoinatms.com értesülései alapján a Egyesült Államokban jelenleg több, mint 32 ezer BTC ATM található. Az új ATM-ek többsége benzinkutakon, áruházakban és éttermekben került elhelyezésre.

Miért van igény Bitcoin automatákra?

A Bitcoin automaták iránt egyértelműen van igény az állampolgárok részéről. Az viszont elég változó, hogy ki milyen okból választja inkább az automatát, mint egy online platformot. Az ATM-et használók között természetesen vannak olyanok, akiknek nincs bankszámlájuk vagy van, de szívesebben használnának készpénzt a kriptovaluta vásárláshoz. Számukra az automata tökéletes megoldást nyújt, hiszen azon keresztül egyszerűen tudnak Bitcoint vásárolni bankkártya nélkül is. Ezenkívül sokan azért választják az ATM-et, mert automatán keresztül szívesebben hajtanak végre nemzetközi utalásokat vagy éppenséggel anonimitásra vágynak. De akadnak olyanok is, akik az automatában jobban megbíznak, mint egy online megoldásban.

Az automatákkal kapcsolatban érdemes tisztában lenni azzal is, hogy az ATM-ek többfélék lehetnek. A Bitcoin ATM-ek egy része kizárólag Bitcoin befektetéseket tesz lehetővé, míg más ATM-ek egyéb kriptovalutákat is támogatnak (pl. Ethereum, Litecoin). Az ATM-ek némelyike pedig még készpénzre is átváltja a kriptovalutát. Ez esetben azonban a díjak jóval magasabbak, mint egy normál automatából történő készpénzfelvétel esetében.

Kriptovaluta vásárláskor és eladáskor is eltérő díjakkal kell számolni. A díjak mértéke az ATM helyszínétől és az üzemeltető cégtől függően is változhat. A CoinFlip például 6,99%-ot számol fel kriptovaluta vásárlásakor, míg eladáskor 4,99%-os díjjal kell az ügyfeleknek számolniuk.

Kapcsolódó:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.