Salvador elnöke türelemre inti a bitcoin befektetőket

Salvador elnöke az árfolyam folyamatos nézegetése helyett azt javasolja a bitcoin portfólió tulajdonosoknak, hogy inkább élvezzék az életet.

Hopium a bitcoin tulajdonosoknak

Nayib Bukele a hétvégén egy Twitter üzeneten keresztül próbált meg lelket önteni a bitcoin befektetőkbe. Véleménye szerint a befektetések biztonságban vannak és a medve piac végével kilő az árfolyam. Csak türelem kell és HODL.

Úgy tűnik tweetje alatti kommentek szerint, hogy ez sikerült is neki, noha továbbra is erősen zuhan az árfolyam. A hétvégén a bitcoin újabb mélypontot ért el a 18000 dollár alatti árral. Ez azonban lehet, hogy egy fordulópont is volt, hiszen azóta a BTC ára lassan araszolni kezdett felfelé.

A salvador-i bitcoin portfólió

Nem véletlen, hogy Bukele biztatja a hodlereket, hiszen az ország tartalékainak egy részét ő maga is bitcoinba fektette. Salvador tavaly fektetett be először bitcoin portfólióbaba, az első alkalommal 2021 szeptemberében vásárolt be. Azóta többször is vett még bitcoint, legutóbb idén májusban 500 BTC került be a kasszába.

A 2301 bitcoint tartalmazó portfólió azonban jelenleg csupán 46 millió dollárt ér, ami 56,4%-kal kevesebb, mint a vásárlási értéke. Ennek ellenére se Bukele, se az ország pénzügyminisztere, Alejandro Zelaya, nem aggódik túlságosan. Zelaya egy múlt heti nyilatkozatában eloszlatta azokat a kételyeket, miszerint a kriptotél tönkretette volna az ország gazdaságát. Mint mondta, a pénzügyi kockázat elenyésző, és a szóban forgó összeg az ország költségvetésének a 0,5%-át sem éri el. Kiemelte, hogy nem könyveltek el veszteséget, hiszen nem adtak el egyetlen bitcoint se.

Óvatos duhaj

Julio Sevilla, a Georgia-i egyetem üzleti karának docense egy interjúban úgy nyilatkozott, hogy egy ország költségvetéséhez képest elenyésző összegről van szó. A tartalékainak mindössze 4%-át fektette az ország bitcoinba. Egy ekkora összeg elvesztése ugyan fájó lehet, de korántsem elég ahhoz, hogy csődbe vigye az országot.

Ennek ellenére Zelaya a jelek szerint leállította a bitcoin kötvény kibocsátásának folyamatát. Az utóbbi időben pedig inkább már hozzávetőleges dátumot se határoz meg arra nézve, hogy mikor várható az ország első, saját BTC kötvénye.