Bulgária őrzi a világ legnagyobb digitális aranytartalékát

Bulgária 200 000 bitcoint tárol digitális páncélszekrényeiben, hardvertárcáin és merevlemezein, amit még 2017 májusában foglalt le egy bűnszövetkezettől.

1.4 milliárd euróra rúg Bulgária bitcoin tartaléka

“Több mint 200 000 bitcoin (500 millió USD) van a bolgár hatóságok kezében,” áll egy akkori közleményben:

Megállapítást nyert, hogy a szervezett bűnözési csoport tagjai a jogellenes tevékenységekből származó pénzeiket bitcoinba fektették, mintegy 200 000 BTC körül.

Hogy pontosan hogy került a bolgár hatóságok kezébe a digitális arany, azt nem részletezi a jelentés, de az még kiderül:

A hatóságok több mint 100 címet, gyanúsítottat és járművet kutattak át. Nagy mennyiségű készpénzt, berendezéseket, kommunikációs eszközöket, számítógépeket, táblagépeket, banki dokumentumokat stb. foglaltak le, valamint letartóztattak 23 főt, köztük 5 bolgár vámtisztviselőt.

Töltsd le a BRAVE böngészőt és keress BAT tokeneket!

A privát kulcsok valószínűleg az egyik számítógépen pihentek, ám a bolgár hatóságok nem kívánják felfedni a hozzájuk tartozó nyilvános kulcsokat.

A bitcoin rich list alapján egyetlen tárcában hever 120 000 bitcoin, de az bizonyítottan egy tőzsdének, a Bittrexnek a hidegtárcája, szóval feltételezhetően a 200 000 BTC-t több tucat, ha nem több száz, tárcán őrzik.

Mivel a bejelentés 2017 májusában történt, a hatóságok 213 519 bitcoin cashhel és más forkcoinnal is rendelkeznek, még tovább emelve a jelenleg 1.4 milliárd euró értékű bolgár digitális aranytartalékát.

Összehasonlításképp a Magyar Nemzeti Bank mintegy 31.5 tonna (130 millió dollár) aranytartalékkal rendelkezik.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük