A Ledger hardver pénztárca

Korábban már több cikkben is foglalkoztunk azzal a kérdéssel, hogy miben Klikk a képre!érdemes tárolnunk a kriptopénzeinket. Például született egy átfogó cikk arról, hogy milyen tárcatípusok közül választhatunk. Elég sokféle megoldás létezik. Vannak asztali cold walletek, online walletek, mobil tárcák, sőt papír, és hardveres pénztárcák is. Mindegyik típusnak megvannak a maga előnyei és hátrányai, ami a biztonságot, az elérhetőséget, a hordozhatóságot, vagy a technikai komplexitást illeti. Ebben a cikkben a Ledger hardver pénztárca megoldásai kerülnek nagyító alá.

számítógép lakattal

Mi az a hardveres pénztárca?

A hardveres pénztárca – a papír alapú pénztárcához hasonlóan – a cold wallet egy másik formája, hiszen a kriptopénzünket offline tároljuk. A legnagyobb előnye az, hogy a privát kulcsot teljesen offline tárolja, így az soha nem kerül a számítógépre, így minimálissá válik az esélye, hogy valaki feltörje a tárcád. Ha elveszíted a hardver pénztárcád, egy seed segítségével egy másik eszközön helyreállíthatod azt. A hardveres pénztárcák két részből állnak – egy csatlakoztatott, és egy leválasztott eszközből.  A kapcsolódó pénztárca megtartja a nyilvános kulcsokat, és elvégzi egy szokványos pénztárca összes funkcióját azáltal, hogy kiválasztja azokat a tranzakciókat, melyeket aláír. Azonban nem tudja aláírni, mert az offline eszköz rendelkezik a privát kulccsal.

Hardveres pénztárca – előnyök

 • A hardveres pénztárca a bitcoin és egyéb kriptopénzek tárolásának egyik legbiztonságosabb módja.
 • A privát kulcsokat offline tárolja, így szinte lehetetlen feltörni a tárcádat.
 • Immunis a számítógépes vírusok és rosszindulatú programok ellen.
 • A pinkód és a jelszó kifejezés (passphrase) segítségével lehetővé teszi a rejtett tárcák létrehozását.
 • Egy hardveres eszközön akár többféle kriptopénz is tárolható (bár ez egyes asztali cold walletekre, és online tárcákra is igaz).

Hardveres pénztárca – hátrányok

 • Nem ingyenes.
 • A hardver pénztárca elromolhat, elveszhet, vagy ellophatják. Ekkor új hardvert kell vásárolnod, és persze emlékezned kell a passphrase-re (vagy legalább arra, hogy hova írtad fel).
 • Sok asztali cold wallet is eléggé kielégítő biztonságot nyújt, ezért hacsak nem akarsz komoly összegeket tárolni a tárcádban, kissé túlkapás.

A Ledger hardver tárca

A Ledger csapata 2014-ben alakult Párizsban azzal a céllal, hogy biztonságos megoldásokat szolgáltassanak blocklánc alapú technológiákhoz. A honlapjuk szerint 8 fővel kezdtek, ma pedig már mintegy 80-an dolgoznak Franciaországban, és az USA-ban. Egy BOLOS nevű saját operációs rendszert fejlesztettek, amit a Ledger hardveres pénztárcáikra telepítenek. Amiből egyébként már 420 000 darabot adtak el világszerte. Viszik, mint a cukrot. Esetleg ha nálunk is lehetne vásárolni, érdekelne valakit? 🙂

A Ledger Nano S

Támogatott kriptopénzek

A Ledger hardver tárcája 13 féle kriptopénzt támogat közvetlenül, és mintegy tucatot külső alkalmazások segítségével. Így többféle kriptopénzt is küldhetsz és fogadhatsz, ellenőrizheted a számláidat, többféle wallet címet is használhatsz, mindezt egyetlen eszköz segítségével. A támogatott coinok között a bitcoinon kívül találhatunk ethereumot, litecoint, dasht, stratist, dogecoint, és még sok mást is. A teljes listáért klikk.

A Ledger csapata két hardveres pénztárcát tervezett. A könnyű, kompakt és praktikus Ledger Nano S -et, és az érintőképernyős, borsos árú Ledger Blue-t.

A Ledger Nano S hardver pénztárca

A Ledger Nano S az USB formátumnak köszönhetően könnyen hordozható. Van egy kis OLED kijelzője a tranzakciók érvényesítéséhez és ellenőrzéséhez, és bármely számítógéphez USB-n keresztül csatlakoztatható. A Nano S-ből a gyártó honlapja szerint mára mintegy 350 000 darabot adtak el. Ára 69.6 euró, vagyis valamivel kevesebb, mint 22 000 Ft. Közvetlenül a Ledger honlapján a kosárba pakolhatjuk.

A Ledger honlapján megtalálható hozzá a használati útmutató is. A következő lépéseket kell elvégeznünk:

 1.  Csatlakoztassuk a Ledger Nano S-t a számítógépünkhöz USB kábel segítségével, majd kövessük az eszköz kijelzőjén kapott utasításokat. Létrehozhatunk új pénztárcát, vagy be is importálhatunk bitcoin vagy ethereum wallet számlát.
 2.  Válasszunk egy 4 jegyű pin kódot, és jól jegyezzük meg. Erre minden alkalommal szükség lesz, amikor csatlakoztatjuk az eszközünket. 3 rossz próbálkozás után az eszköz resetelődik (Upsz! Tényleg jobb lesz vigyázni!).
 3. A Ledger appok
 4. Jegyezd fel a 24 szóból álló passphrase-t. Ennek segítségével a pénztárcád visszaállítható lesz, ha elromlik, vagy elveszik, vagy esetleg ellopják (persze ehhez venned kell egy új eszközt).
 5.  Amikor azt látod a kijelzőn, hogy “Your device is now ready”, akkor sikeresen felkonfiguráltad a Ledger Nano S-edet. Ez után le kell töltened a Ledger Appokat a számítógépedre, hogy használhasd a pénztárcád. Azt ajánlják, hogy a Chrome böngészőhöz töltsük le a Ledger Wallet Bitcoin Chrome appot vagy a Ledger Wallet Ethereum Chrome appot. A Ledger app segítségével általános információkat kaphatsz a számládról, küldhetsz kriptopénzt a hardveres pénztárcádból, címeket generálhatsz kriptopénz fogadására, illetve személyre szabhatod az alkalmazást (pl. árfolyam, nyelvi beállítások, stb.)
 6.  Kész is vagy. Innentől kezdve bármilyen PCről elérheted a pénztárcáidat a Nano S és a Ledger appok segítségével. Link a Ledger appokhoz.

A Ledger Blue

Egy high-end, multicurrency hardver pénztárca kriptopénzek számára. A felhasználóbarát Ledger Blue érintőképernyővel készült. USB vagy Bluetooth (BLE) segítségével csatlakoztatható számítógéphez vagy bármely okostelefonhoz. A honlap szerint ez a Ledger legfrissebb, “csúcstechnológiás” terméke. Tényleg nagyon dicsérték. Mondjuk el is kérik az árát rendesen. 274.8 euró ami ma majdnem 86 000 magyar pénz. Pénztárcáért én ennyit még nem fizettem. Tényleg szép, meg minden, csak legyen mit rakni bele.

Ledger Blue hardver pénztárca
A Ledger Blue

Mindenesetre ez is eléggé kapósnak látszik, már csak a november hónap végén a gyártószalagról érkező darabokra lehet leadni előrendelést. Az eszköz a Nano S-hez hasonlóan konfigurálható fel, meg kell adnunk egy 4 jegyű PIN kódot, meg fel kell jegyeznünk egy hosszú passphrase-t is, aminek segítségével visszaállíthatjuk a tárcáinkat ha meghibásodna, elvesztenénk vagy ellopnák. A Ledger Blue dedikált társalkalmazásokat futtat. Ezeket a Ledger Manager segítségével tekinthetjük meg, ami rendszeresen frissíti is az eszközt a legújabb firmware frissítésekkel. A Nano S-hez hasonlóan itt is telepíthetünk Chrome böngészőre Ledger applikációkat, aminek segítségével bármely számítógépről elérhetjük a számláinkat, validálhatjuk és ellenőrizhetjük a tranzakcióinkat.

Mielőtt vásárlásra adjuk a fejünket, érdemes átgondolni, hogy szükségünk van-e ekkora biztonságra. Pármillió satoshi egyenleg mellett nem hinném, hogy érdemes beruházni ilyen eszközökre (bár a mai ártendenciák mellett…). Vannak teljesen ingyenesen használható, PC-re telepíthető cold walletek, mint az electrum, vagy a több kriptopénzt is támogató exodus. Ezek eléggé biztonságos pénztárcák, amik hosszú idő alatt vívták ki a felhasználók elismerését. Amennyiben mégis nagyobb biztonságra vágyunk, és a hardveres pénztárcák mellett döntünk, a Ledger Nano S hardver pénztárca kezdésnek jó döntés lehet, a hordozhatósága, és viszonylag elfogadható ára miatt. A Ledgeren kívül még több cég is gyárt hasonló termékeket, amikre ebben a cikkben nem tértünk ki. Érdemes megnézni a legnagyobb versenytársak, például a trezor, vagy a keepkey oldalát is. Az eBayen is elég sok eladó termék van, lehet csemegézni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük