Buterin új modellt javasol az Ethereum gas díjainak javítására

Az Ethereum társalapítója, Vitalik Buterin a hálózat működésének javítása érdekében egy új protokollt kezdeményez.

Annak ellenére, hogy a közelmúltban megtörtént proof-of-stake-re való áttérés elsődleges motivációja a nagyobb skálázhatóság és az alacsonyabb költségek voltak, a hálózat azóta is küzd a magas díjakkal.

Az Ethereum-alapú tranzakciókért jelenleg kétféle gázdíjat kell fizetni: az egyiket a tranzakciók végrehajtásához szükséges számítási teljesítményért, míg a másikat az adatok blokkban történő tárolásáért.

Buterin EIP-7706 nevű javaslata a tranzakciós adatok új gas modelljére összpontosítana egy harmadik formára, vagyis kizárólag a lehívások adataira helyezné a hangsúlyt, az Ethereum-tranzakciók azon részére, amelyek az intelligens szerződéseknek továbbított legfontosabb adatokat tartalmazzák.

Ennek értelmében a blokklánc egyedi díjat rendelne a tranzakciók során továbbított adatokhoz, amely elkülönül a számítási teljesítményért vagy az adatok tárolásáért fizetett költségektől.

Jelenleg az alapdíjak korrekciója külön mechanizmusokat használ a tranzakciók végrehajtási és adattárolási költségeire. Buterin javaslata azonban azt jelentené, hogy a harmadik típusú díj bevezetésével a hálózatnak közös megközelítést kellene alkalmaznia mindhárom típusú gázdíj esetében. Amennyiben ezt elfogadják, az Ethereum-hálózat lesz felelős a lehívások adatainak költségmeghatározásáért, függetlenül az összes többi költségektől.

Buterin szerint a lehívások adataira vonatkozó új gas díj bevezetésével a blokkban található lekérdezési adatok mérete jelentősen csökkenne és geyuttal olcsóbbá is válnának.

Az Ethereum alapítója korábban nagyvonalakban is beszélt a hálózat lehetséges frissítéseit illetően. Buterin azt hangsúlyozta, hogy a szakembereknek el kell kezdeniük olyan protokollok fejlesztését, amelyek megfelelnek a jelenlegi évtized szabványainak. Vitalik továbbra is támogatja a továbbgondolt funkciók fejlesztését az Ethereum alaprétegén. Mindent pozitívan fogad, ami egyszerűsíti a folyamatokat és csökkenti a hibakockázatot a 2. rétegű hálózatokon.