Irán és Oroszország közösen küzdenek a dollármentes világért

A két jóbarát, Irán és Oroszország egy friss interjú szerint egy olyan közös fizetési megoldáson dolgozik együtt, amely központi banki digitális valuták (CBDC-k) és digitális pénzügyi eszközök segítségével enyhítené az Egyesült Államok és szövetségesei által bevezetett szankciók hatását a két országra. Ezt már többen próbálják valahogy megoldani, lásd Fehéroroszország.

Mindenesetre a mostani esetben a célról az oroszországi iráni nagykövetség kereskedelmi attaséja, Rahimi Mohsen beszélt az iráni közmédiának. A cél a digitális rubel és digitális rial használatával a szankciók megkerülése mellett a dollármentesítési erőfeszítések növelése.

Az oroszok és az irániak sokat veszítenek azon, hogy nincs SWIFT

Maxim Cseresnyev, az orsoz Külkereskedelmi és Nemzetközi Gazdasági Kapcsolatok Fejlesztési Tanácsának elnöke szerint kritikus fontosságú ez a partnerség és kezdeményezés. Ezzel ugyanis le tudnák szerinte győzni az amerikai szankciókat és az orosz befolyást jelentősen megerősítenék Közép-Ázsiában. Persze azért nem a közeljövőre kell gondolni. Mindkét fél elismerte, hogy a CBDC-k használata a fizetésekhez még nagyon kezdeti szakaszban van. Nincs rendelkezésre álló megfelelő infrastruktúra és szabályozás sem. Viszont az ügy sürgős.

Az amerikai szankciók miatt nem lehet jelenleg kereskedelmi megállapodásokat kötni euróban és dollárban. A két ország így a másik fél SWIFT-hez hasonló nemzeti fizetési rendszerét használja, az orosz SPFS-t és az iráni Shetabot. Ezen keresztül saját nemzeti valutájukban zajlik a kereskedelem. De az átváltási problémák miatt például az orosz vállalatok minden egyes kereskedelmi ügyletükön, amit fiat pénzben hajtanak végre, 20-25%-ot veszítenek, állította Cseresnyev. Azt is mondta, hogy a CBDC-k egyértelműen megoldanák ezt a helyzetet és egyszerűsítenék a két ország közötti kereskedelmet.

Az új fizetési módok CBDC-kkel történő használatát az Oroszországgal továbbra is kereskedő országokkal kötött megállapodások átmeneti mechanizmusának is tekintik. Ilyen országok például a BRICS tömörülés többi tagja, Kína, India, Dél-Afrika, Egyiptom, Szaúd-Arábia, az Egyesült Arab Emírségek, Brazília és Etiópia. Arról már volt szó a múltban, hogy a blokk saját közös valuta bevezetését fontolgatja, szem előtt tartva a gazdaságaik dollármentesítését. A BRICS Bridge néven futó, tervezett új platform lényegében megkönnyítené a tagállamok digitális valutáinak cseréjét, amely valuták mögött arany, fémek, föld, földterületek és egyéb áruk által fedezett stabilcoinok lennének. A BRICS tagállamok egyébként a CBDC projektek tekintetében a leginkább előrehaladott országok közé tartoznak.