Celebek és kriptovaluták – kriptováros, SEC pereskedés, több millió dolláros műalkotás

2020-ban számos híresség neve felmerült a kriptovalutákkal összefüggésben. Volt aki újoncként szállt fel a kritók vonatára, volt aki csak trollkodott egy jót a közösségi médiában, és volt olyan is, akinek igazán meggyűlt a baja a hatóságokkal. Most tekintsünk vissza az elmúlt esztendőre, hogy melyik sztár mivel is került a kriptoközösség beszélgetéseinek középpontjába!

Akon és a szenegáli kriptováros

A híres, szenegáli származú rapper kriptovárosa 2018-ben még csak egy kóbor ötletnek tűnt, 2020-ban viszont számos fontos esemény történt, melyek hatására még a legpesszimistábbak is kezdték elhinni, hogy Akon kriptovalutákra és blokklánc technológiára épülő városa a fizikai világban is létezhet, nemcsak papíron. Az Akon City építési munkálatai már idén elkezdődhetnek, hiszen a celeb szerződést kötött egy kivitelező céggel, illetve a Sense Chat blokklánc üzenetküldő alkalmazással is. Akon kriptovaluta városába így a Sense Chat hozhatja el a privát üzenetküldést. Az Akon City építésének első szakasza 2023-ban fejeződik be. Ebben a fázisban elkészülnek a lakóházak, a szállodák, a közutak, a rendőrség és az iskola épülete is. A második szakasz 2024-től 2029-ig tart majd, ekkor válik a város teljessé. Ebben az időszakban már az egész település csak és kizárólag az AKoin-on fut majd.

A Trónok harca színésznője a bitcoinról érdeklődött

Maisie Williams, a Trónok harca sorozatból ismert 23 éves színésznő egy egyszerűnek tűnő szavazást tett közzé Twitteren. Az igen-nem válasz lehetőséget egy szimpla kérdés előzte meg: „Should I go long on bitcoin?”, azaz „Vegyem fel a vételi (long) pozíciót a bitcoinon?”.

A válaszok záporoztak is, a kriptovilág jelentősebb alakjai azonnal reagáltak a fiatal színésznő kérdésére. A Gemini és a Binance kriptotőzsdék mellett például Mike Novogratz, a Digital Galaxy CEO-ja is válaszolt, de később feltűnt a Tesla és a SpaceX elvont vezére, Elon Musk is. Musk válaszában csak az volt a bökkenő, hogy azt hitte a milliárdos, hogy a színésznő a Vaják sorozatban játszott, nem pedig a Trónok harcában. Na ne legyünk gonoszak, ő sem érthet mindenhez…

Paris Hilton és 5 millió dolláros Ethereum-alapú műalkotás

A botrányairól híres Paris Hilton neve is felmerült tavaly a kriptovaluták és blokklánc technológia kapcsán. A hotelörökös ugyanis beszállt a nem helyettesíthető tokenek üzletébe egy Ethereum-alapú műalkotásával, melyen Hilton macskája látható. A kép a Cryptograph aukciós platformon került eladásra, melyért valaki 40 ETH-t, akkori árfolyamon nagyjából 5 millió dollárt fizetett. A kézzel rajzolt kép a hölgy első NFT-je. A macska témakör egyébként már korábban is összefonódott az NFT-kkel, elég csak a Cryptokitties játékára gondolni. Paris Hilton a műalkotásért kapott összeget három jótékonysági szervezetnek ajánlotta fel, melyek a legkiszolgáltatotabb társadalmi osztályok lakhatási és élelmezési problémáival foglalkozik.

Steven Seagel és a SEC

Volt aki 2020-ban nem volt ilyen szerencsés a kriptovalutákkal. A már jobb napokat is megélt Steven Seagel például pocsékul indította a tavalyi évet. Az Egyesült Államok Értékpapír-és Tőzsdefelülgyelete (SEC) azzal vádolta meg az akciófilm színészt, hogy nem hozta nyilvánosságra egy elsődleges érmekibocsátás (ICO) reklámozásából származó nyereségét. Steven Seagal még 2018 elején vált a bitcoiin (B2G) nevű kriptovaluta nagykövetévé. A színész az együttműködésért 250 000 dollárnyi készpénzt és 750 000 dollár értékű B2G tokent kapott, amit elfelejtette a hatóságok felé közölni. A SEC ezért a tévedésért 157 000 dolllárost büntetést rótt ki.

Lil Pump és a Pumpcoin

A fiatalok körében igencsak népszerű amerikai rapper, Lil Pump, aki többnyire a „Gucci Gang” című zeneszámáról, valamint Donald Trump újraválasztási kampányáról ismert, tavaly piacra dobta saját kriptovalutáját, mely a PumpCoin nevet viseli. A kriptovaluta a Fyooz nevű cég együttműködésével készült, mely gyakorlatilag celebek tokenizálásával foglalkozik. A vállalat képviselője megerősítette, a PumpCoin a biztonsági előírásokat figyelembe véve csak az Egyesült Államokon kívül elérhető. A PumpCoin nem a legelső token, mely a Fyooz vállalat együttműködésével jött létre. Korábban Lil Yachty amerikai rappert is tokenizálták, és közel 400 ezer dollár értékű YachtyCoins tokent adtak el.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük