Cenzúra, megfigyelés, ellenőrzés – valós fenyegetés a bitcoin esetében is?

Már éppen, amikor azt hittük, hogy a bitcoinnal kapcsolatos összes alapvető kérdésben dűlőre jutottunk, újabb vita robbant ki a kriptoszférában. Az örök életű kérdés továbbra is ez: mennyire is jelent veszélyt a cenzúra, az állami ellenőrzés és a tömeges megfigyelés a bitcoin számára? Lehetségesek-e ezek egyáltalán egy olyan kriptovalutánál, amelynek legnagyobb előnyeként szokták emlegetni, hogy mindenki számára elérhető és nyitott?

Cenzúra vagy nem cenzúra – ez itt a kérdés?

A heves vitát természetesen most is egy Twitter bejegyzés indította el. Alex Gladstein, aki a Blockchain Capital egyik tanácsadójaként dolgozik, illetve jelentős szerepeket tölt be a Human Rights Foundation szervezetében is, a következő tweetet tette közzé:

Nem biztos, hogy ekkora viszályt akart elindítani – hiszen mindössze a bitcoin előnyeire akarta felhívni a figyelmet. Azonban bejegyzése számos, igen nagy port kavaró állítást tartalmazott. A bitcoin szerinte nem vonható cenzúra alá, nem leértékelhető az állam által, nem monopolizálható, nem lehet könnyen tömeges megfigyelés alá vetni, mindenki számára elérhető, és nem állítható meg a határoknál.

A válaszok azonnal érkeztek is: volt, aki egyetértett, volt, aki nagyon nem. Az utóbbiakat erősítette Kevin Sekniqi, az Ava Labs blokklánc startup egyik társalapítója. Ő azonnal Gladstein majdnem minden pontját elkezdte megcáfolni. Szerinte ugyanis a kriptovaluta több szinten is kontrollálható, legyen szó hálózati szintről az Interneten, protokoll szintről, vagy akár jogi szintről egy több állam közös összefogásából kialakuló ellenőrző keretrendszer részeként. Ráadásul ő azt is hozzátette, hogy mivel a bitcoin egyáltalán nem privát, ezért teljesen mértékben megfigyelhető.

Gladstein válasza

Gladsteinnak sem kellett ennél sokkal több – videóválaszban reagált Sekniqi pontjaira, amit röviden úgy is foglalhatnánk össze, hogy ’igen, igaz, de…’. Ő ugyanis elismerte, hogy Sekniqi válaszában van igazság, azonban ezek nagyon elméleti síkon mozognak, és gyakorlati megvalósításuk sokkal problémásabb lenne.

Bár a bitcoin hozzáférés elméletileg blokkolható lenne bizonyos országokban, de ezt három okból nem tartja valószínűleg Gladstein. Először is: még az olyan rezsimek sem vezetnek be hasonló korlátozásokat, mint Kína, így az ennél szabadabb országokban végképp nem valószínű, hogy ez bekövetkezzen. Másodszor: a hozzáférés blokkolása általában kikerülhető pl. olyan eszközökkel mint a Blockstream Satellite, ami műholdról sugározza a bitcoin blokkláncát a világ 5 kontinensére. Harmadszor: abban a pillanatban, ahogy egy vagy több ország betiltaná a kriptovalutákat, rögtön megsokszorozódna az érdeklődés irántuk. Ez meglehetősen kontraproduktív lenne, és ezzel a legtöbb esetben tisztában vannak a kormányok.

A monopóliummal kapcsolatos aggodalmakat szimplán elhessegette, szerinte erre nincs lehetősége a vállalkozásoknak. A tömeges megfigyelésnél felhívta a figyelmet arra, hogy bár a bitcoin tényleg nem privát, de így is rendkívül bonyolult és drága lenne a címeket a felhasználókhoz illeszteni. (Még akkor is, ha a legtöbb váltó és tárca szigorú KYC intézkedéseket alkalmaz).

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.