Összesen 75 millió dollárnyi bitcoin tűnt el, amikor a Nicehash bányász platformot feltörték

A Nicehash bányász oldal szerdán hekker támadás áldozata lett. Összesen 75 millió dollárnyi bitcoin tűnt el a platformról egy pillanat alatt.

Feltörték a Nicehash bányász oldalát

A Nicehash bányász platform alapítójával és a cég tevékenységéről tavasszal már beszámoltunk egy interjú során. A Marko Kobal által vezetett oldalon keresztül bányászgépek kapacitásait lehet bérbe venni a világon bárhonnan.  A cég 2014-ben alapult, azóta többszörösére növekedett. Nagyon népszerű a szolgáltatás a felhasználók között, egyre többen bérelnek a kriptopénz bányászathoz erőforrást a platformon keresztül. A szolgáltatás igénybevételéhez a hash erőforrás mértéke szerint kriptopénzben lehet fizetni.

A héten azonban úgy tűnik, hogy sokak befizetett pénze odaveszhetett és válhatott köddé egy pillanat alatt. A Nicehash ugyanis megerősítetette, hogy feltörték a platformot a hét közepén és több, mint 4700 bitcoint elloptak a cég számláitól. Ez több, mint 75 millió dollárnak megfelelő összeg a jelenlegi árfolyam szinten számolva.

A cég először a Twitteren keresztül értesítette a felhasználóit szerdán napközben, hogy egy biztonsági rést kihasználva feltörtént az oldalt. Ez időtájt már több, mint egy órája nem működött az oldal és egyre több felhasználó jelezte, hogy amikor be tudtak lépni, üres tárca fogadta őket. A cég azonnal értesítette a hatóságokat is, amikor kiderült, hogy ellopták a bitcoinokat a céges kriptopénz tárcából.

Az egyik dolgozó gépén át jutottak be

Egy dolgozó gépén át jutottak a Nicehash bányász számláihoz

Marko Kobal a Nicehash igazgatója később egy élő videóüzenetben nyújtott további információt a Facebookon a történtekről. A cég alapítója elmondta, hogy december 6-án a kora reggeli órákban történt a támadás, mely során az egyik alkalmazott gépét feltörték. A támadók átvették az irányítást a rendszer felett és a céges számlákat pillanatok alatt kiürítették. A nyomozás a hatóságokkal együttműködve még most is zajlik, hogy kiderítsék, hogyan történhetett meg ez. Az összes bitcoin egy számlán van jelenleg is a támadás óta.

Kobal hozzátette, hogy jelenleg nem oszthat meg több információt az ügy kapcsán, de megemlítette, hogy a támadást rendkívűl koordináltan és kidolgozva vitték véghez. Amint lehetőség nyílik rá azonnal tájékoztatni fogják a közvéleményt is.

A Nicehash csapata megkért minden felhasználót, hogy addigis változtassák meg a jelszavaikat más oldalakon is a biztonság kedvéért.