A legjobb bitcoin pénzváltók – hol vásároljunk?

A bitcoin pénzváltók fontos részét képezik a kriptopénzekkel való kereskedelemnek. Nagyobb mennyiségű (és értékű) bitcoin kibányászása hosszú, és költséges folyamat.

Ráadásul nem árt, ha ismerjük az élvonalbeli ASIC bitcoin bányászgép gyártókat, a legújabb termékeiket (vagy esetleg a még ma is jól teljesítő régebbieket), és ezekhez könnyen hozzá is tudunk jutni. Ezen hardverek ára százezres nagyságrendű, és a fenntartásukra is gondolni kell, illetve nem árt, ha olcsón jutunk áramhoz. Emellett a nagyobb – vagy legalábbis kiegyensúlyozott – profit érdekében, csatlakoznunk kell egy bányász társasághoz. Az eszközünk – főleg nem megfelelő hűtés mellett – akár tönkre is mehet, vagy idővel egyszerűen csak elrohan felette a technológia, ami az ASIC bitcoin bányászgépek világában elég gyorsan halad, hogy a bányászok lépést tudjanak tartani a folyton növekvő bányászási nehézséggel, és az egyre csökkenő blokkjutalommal. Kinek kell ez a sok rizikó? Nem lehet egyszerűbben is bitcoinhoz jutni? A válasz: De igen! Erre vannak a bitcoin pénzváltók (angolul bitcoin exchange). Nagyon sok ilyen oldal létezik. Érdemes megfontolni néhány dolgot, mielőtt kikötünk valamelyiknél.

A bitcoin pénzváltók legfontosabb paraméterei

  • A használhatóság: Bizonyos oldalak korlátozásokat vezetnek be egyes országok felhasználói ellen(például azok ellen, ahol a bitcoin nem legális).
  • A volumen: Mekkora összegben adnak/vesznek bitcoint az adott oldalon? Ez is egy mutatószám a megbízhatóságra.
  • Az oldal díjszabása: Ebből élnek a váltók. Vagy pénzváltáskor, vagy a pénz küldéskor, vagy minden műveletnél levonnak valamekkora “kezelési költséget” az egyenlegedből. Ez lehet egy fix, vagy akár egy százalékos összeg is, oldalanként változó.
  • A vevőszolgálat: A legjobb oldalakon 0/24-ben válaszolnak a kérdéseinkre a hét minden napján hozzáértő adminisztrátorok e-mailben, élő cseten, vagy telefonon is. A gyengébb oldalakon ez gyakran csak e-mailezésre korlátozódik, és néha még arra sem kapunk választ. A bitcoin pénzváltó oldalak (főleg ahol alternatív pénzekkel is lehet kereskedni) elég bonyolultak, így főleg kezdőként sok kérdésünk lehet, de az oldalnál is felléphetnek technikai problémák, karbantartások.
  • A váltó legitimitása: Ki vagy mi áll az oldal mögött? Felelősségre vonható-e valaki, ha az oldal egyik napról a másikra bezár, és elviszi a pénzünket (amire sajnos elég sok példa volt a múltban).
  • Fizetőképes-e az oldal: Mennyi ideig tart, míg megkapjuk a pénzünket. A késedelmes fizetések hátterében fizetésképtelenség, vagy technikai problémák állnak?
  • Hogyan reagál az oldal vészhelyzet esetén: A tipikus “We are hacked!” (feltörték az oldalt) felirat. Sok váltó eljátszotta ezt az elmúlt években. Némelyiket valóban feltörték, némelyik egyszerűen csak úgy érezte, hogy elég sok pénzt gyűjtött már össze, és próbálta azt a látszatot kelteni, hogy külső támadás érte, minek következtében elúszott egy csomó bitcoin. Néha még rendőrségi feljelentést is tesznek, csakhogy a rendőrség gyakran semmit nem tud kezdeni a bitcoin lopási ügyekkel. A por szép lassan leül, az oldal bezár, a pénzed elúszott. Viszont vannak olyan oldalak is, amiket tényleg feltörtek, de saját tartalékaikból talpra állították a váltót és kártalanították az ügyfeleket.
  • Stabilitás, biztonság: Érdemes olyan váltót választani, ami stabil, kiforrt, amit nem a múlt héten indítottak, mielőtt rendesen kitesztelték volna. Fontos, hogy minél több olyan biztonsági megoldás legyen, ami a pénzünket védi. Például az oldal a bitcoin egy részét úgynevezett cold wallet-ben tartsa, és legyen legalább két lépéses autentikáció a fiókunkba történő belépésnél.
  • Alternatív kriptopénzzel való kereskedés: Egyes váltóknál nem csak bitcoint vásárolhatunk/adhatunk el, hanem kereskedhetünk több tíz, vagy akár több száz alternatív kriptopénzzel is (de erről, majd egy másik cikkben lesz szó).

A bitcoin pénzváltók toplistája

Coinbase Bitpanda CoinMama Bitstamp Kraken CEX.io Poloniex Changelly Gemini
Típus Kereskedelem/
váltó
Váltó Váltó Keres-kedelem Keres-kedelem Keres-kedelem Keres-kedelem/
váltó
Keres-kedelem Keres-kedelem
Hírnév Nagyon jó Nagyon jó Nagyon jó
Haszná-lati díjak 1-3.99% Nincs pontos adat 5.5-10.5% 0.1-0.25% 0.12-0.2% 0.05-0.25% 0.1-0.2% 0.5% változó
Fizetési módok Banki átutalás, hitelkártya, PayPal (USA-ból) Banki átutalás, hitelkártya Banki átutalás Banki átutalás, Ripple, AstroPay Banki átutalás Banki átutalás, hitelkártya, Astropay Banki átutalás Banki átutalás Banki átutalás
Verifi-káció Szükséges Nem szükséges Szükséges Szükséges Szükséges Szükséges Szükséges Nem szükséges Szükséges
Támo-gatott országok 32 Európa Világszerte Világszerte Világszerte Világszerte Világszerte Világszerte Észak-Amerika

Coinbase

2012-ben alapították, a központja San Francisco-ban, Kaliforniában van. Az egyik kedvencem, bár én főleg online pénztárcának használom. Valutaváltó és kereskedő platformmal is rendelkezik. Régóta az egyik legmegbízhatóbb online pénztárca. Ez pedig elég nagy plusz. A bitcoin világában ugyanis az online pénztárcák gyakran megszűnnek, arra hivatkozva, hogy feltörték őket. Rendszerint ilyenkor – néhány kivételtől eltekintve – el is úszik a pénztárcában tartott összes pénzed. Ennek ellenére sokan használnak ilyen pénztárcát, mert ez – az offline pénztárcával (cold wallet) szemben – könnyen hozzáférhető bárhol bármilyen mobil eszközről. A Coinbase-nél adhatunk és vehetünk Bitcoint, és ma már Ethereumot is. Kezdetben Magyarországról csak pénztárcaként lehetett használni  de ma már itt is támogatott a kereskedelem. Jelenleg összesen 32 országot fednek le, ami nem túl sok, de ez a szám -bár lassan – folyamatosan emelkedik. A vásárláshoz (vagy eladáshoz) hitelesítésre van szükségünk, nagyon sok személyes adatot meg kell adnunk. A tranzakciós költségek fizetési metódusonként, és országonként is eltérőek. Európából a standard vételek és eladások költsége 1.49%. Részletes díjszabásokról bővebben itt olvashatsz. A Coinbase-nél a bitcoinunk egy részét tarthatjuk offline pénztárcában is, ez az úgynevezett Vault, ami csak több lépcsőben hozzáférhető, így biztonságosabb. Többfaktoros beléptetés van. Ma valószínűleg az egyik legmegbízhatóbb váltó, és online pénztárca, ahol már több, mint 50 milliárd dollárnyi kriptopénzt váltottak át.

Coinbase előnyök:
– Régóta működik, stabil, és megbízható.
– Viszonylag alacsonyak a tranzakciós költségek.
– Jó ügyfélszolgálat.

Coinbase hátrányok:
– Kevés országban támogatott, és ez csak lassan bővül.

BitPanda

A Bitpanda egy 2014-ben alakult osztrák pénzváltó. Bitcoin, Dash, Ethereum, BitcoinCash, és Ripple kriptopénzt támogatnak, és nagyon sokféle fizetési mód közül választhatunk. Érdekesség, hogy bárhonnan a világból adhatunk el nekik bitcoint, de vásárolni csak európai országokból támogatott. A tranzakciós/váltási költségekről nem közölnek velünk az oldalon pontos adatot, pillanatnyi áron vásárolhatjuk meg tőlük a kriptopénzeket, amibe beépítik a költségeket. Viszont azt ígérik, hogy a hét minden napján 24 órás támogatást kapunk, ha valamivel elakadnánk. Azt állítják magukról, hogy ők Európa vezető kriptopénz kereskedelmi platformja. Ha ez nem is teljesen igaz, azért szép cél, oda fogunk figyelni rájuk.

Circle előnyök:
– Régóta működik, megbízható.
– Viszonylag alacsony tranzakciós költségek.
– Saját wallettel is rendelkezik.

Circle hátrányok:
– Csak Európában támogatott.
– Rejtett költségek.

CoinMama

Szintén egy veterán pénzváltó, bróker cég. Bankkártyával, hitelkártyával, Western Unionnal és még MoneyGram-el is fizethetünk. Nem csak bitcoint, hanem Ethereumot is forgalmaznak. A Coinmama nem nyújt pénztárca szolgáltatást. Kiválasztjuk a vásárolni kívánt kriptopénz mennyiségét, megadjuk a pénztárca címünket, és oda küldik a kriptopénzt. Kereskedelmi platformjuk nincs. A Coinmama még mindig eléggé drága, a tranzakciókat 5.5%-os díjjal sarcolják. Ha hitelkártyával akarunk vásárolni, akkor erre rátesznek még 5%-ot. Ráadásul verifikációra is szükség van – mondjuk azt ígérik, hogy elég gyors -, de nyilván nem mondhatják, hogy órákig fogod csinálni. Ugyanakkor legalább a világ bármely pontjáról vásárolhatunk, és elég jó a felhasználói felületük, és végig “fogják a kezünket” a tranzakció során, úgyhogy vásárlás közben nem lesz “Most meg mit kell csinálni???” problémánk. Megbízható oldal, de ennél azért biztosan fogunk találni olcsóbbat.

CoinMama előnyök:
– Régóta működik, stabil, és megbízható.
– Gyors és könnyű vásárlás.
– Jó felhasználói felület.
– Sok fizetési mód támogatott.

CoinMama hátrányok:
– Nagyon drága.
– Átlagos ügyfélszolgálat (bár ezt a felhasználói felület nyújtotta segítség ellensúlyozza).

Bitstamp

A Bitstamp-et 2011-ben alapították, és ezzel a legrégebbi a (ma is működő) bitcoin pénzváltók között. A 2014-es MtGox botrányt követően (ami az egyik legnagyobb botrány a bitcoin pénzváltók világában, több mint 650.000 bitcoint loptak el) vezető szerepet tölt be. Nagyon sok bitcoinnal foglalkozó oldal és pénztárca a Bitstamp árfolyamait veszi mérvadónak. 2015-ben feltörték az oldalt, és 19.000 bitcoint loptak el a támadók, ekkor a piacon egyfajta pánik lett úrrá. Ez azonban hamar rendeződött, mivel a  Bitstamp kijavította a biztonsági hibákat, és saját tartalékaiból kártalanította ügyfeleit. Azóta is zavartalanul működik. Ezzel véleményem szerint a legmegbízhatóbb bitcoin pénzváltóvá vált. A világon bárhonnan vásárolhatunk tőlük bitcoint, sokféle fizetési módot támogatnak, viszont ehhez át kell esnünk a verifikáción. A tranzakciós költségek is a legjobbak közé tartoznak (0.1%-0.25% között), viszont nagy hátránya, hogy akár napokig is eltarthat, mire rendelkezésünkre bocsájtják a vásárolt bitcoint.

Bitstamp előnyök:
– A legrégebb óta (folyamatosan) működő oldal.
– A legmegbízhatóbb bitcoin pénzváltók egyike.
– Alacsony tranzakciós költségek.

Bitstamp hátrányok:
– Sok biztonsági ellenőrzés. Kezdőknek nem a legmegfelelőbb oldal.
– Akár napokig is eltart, mire megkapjuk a vásárolt bitcoint.

Kraken

A Kraken szintén a veterán bitcoin pénzváltók közé sorolható, a Bitstamp-hez hasonlóan 2011-ben alakult San Francisco-ban. Vásárolhatunk bitcoint a legfontosabb valutákért, mint amerikai vagy kanadai dollárért, japán jenért vagy angol fontért. Korábban csak bitcoin kriptopénzt támogatott, de ma már a legfontosabb kriptopénzeket listázza (BTC, ETH, DASH, LTC, XMR, ZEC, stb.). Kevesebb fizetési módot fogadnak el, mint a Bitstamp, és itt is napokig tarthat, mire hozzá jutunk a bitcoinunkhoz. Világszerte bárhonnan vásárolhatunk. A tranzakciós költségek 0.12% és 0.2% között mozognak, ami elég jónak mondható, viszont pénzbefizetéskor is megsarcolnak minket.

Kraken előnyök:
– Régi oldal, megbízható.
– Alacsony tranzakciós költségek.

Kraken hátrányok:
– Befizetési költségek.
– Akár napokig is eltart, mire megkapjuk a vásárolt bitcoint.
– Bonyolult verifikációs folyamat.

CEX.io

A CEX.io 2013-ban alakult. Kezdetben bitcoin bányászattal foglalkoztak, ez azonban később átkerült a Ghash.io oldalra. A CEX.io-n ma USD-ért, EUR-ért, illetve orosz rubelért és angol fontért adhatunk-vehetünk néhány-féle kriptopénzt. A bitcoin mellett többek között az ETH, BCH, DASH, XRP vagy ZEC támogatott. Sokféle fizetési módot elfogadnak, és az egész világról elérhetők. A vásárláshoz verifikáció is szükséges. Támogatják az új felhasználókat, az új regisztrálók órákon belül megkapják a bitcoinjukat. Jó ügyfélszolgálattal rendelkeznek, megbízható váltó.

CEX.io előnyök:
– Altcoinokkal is kereskedhetünk.
– Régi, megbízható oldal.
– Sokféle fizetési módot elfogad.

CEX.io hátrányok:
– A kereskedelmi platformon valójában nem bitcoinnal kereskedsz, hanem inkább GH/s-al (bányászás).
– Átlagos körüli költségek.

Poloniex

A Poloniex inkább a kereskedelmi platformjáról híres. A cryptsy 2016 márciusi csődjéig csak másodlagosnak számított, azonban azóta átvette a vezető szerepet. Többféle piacon kereskedhetünk elég sokféle altcoinnal. Az oldalon nap mint nap hatalmas összegben cserélnek gazdát a különböző kriptopénzek. Online walletnek is használhatjuk, hiszen sokféle kriptopénzt utalhatunk, így nem kell minden coinra külön offline walletet telepítenünk a PCnkre. Bitcoint is lehet náluk vásárolni/eladni, de ennek a folyamata eléggé macerás, kezdőknek nem javasolt. A tranzakciós költségek 0.1 és 0.2 százalék közt mozognak, de pénzkivételkor is megsarcolnak (egy kicsit). Ha bitcoin váltónak nem is a legjobb, a kereskedelmi platformok között az egyik legjobb. Nemrég írtunk róla, hogy a Circle és a Poloniex egyesíti erőit, amiről itt olvashattok. Kíváncsian várjuk a poloniex fejlődését.

Poloniex előnyök:
– Sok altcoinnal is kereskedhetünk.
– Régi, megbízható oldal.
– Alacsony tranzakciós díjak.

Poloniex hátrányok:
– Bitcoin vásárlás/eladás körülményes.

Changelly

A Changelly egy 2013-ban alakult cseh pénzváltó oldal, mely mögött a Minergate bányásztársaság fejlesztőcsapata áll. A váltási költség fix 0.5%, és nincsenek rejtett költségek. Ez azért egy kissé magas ár. Nagy előnye viszont, hogy a tranzakciókhoz nincs szükség verifikációra. Ez nagyon szimpatikus, hiszen a kriptopénz váltó oldalak közül egyre több kér manapság okmányokat akár kis összegű váltásokért is. Az oldalon limitált típusú kriptopénzt adhatunk-vehetünk. A regisztráció egyszerű és gyors. A váltó mögött egy komoly fejlesztőgárda áll, és az, hogy 2013 óta a piacon vannak, és biztos anyagi háttérrel rendelkeznek, megalapozza a bizalmat. Korábban írtunk róluk egy részletes elemzést is, amit itt olvashattok.

Changelly előnyök:
– Fix váltási költségek.
– Régi, megbízható oldal.
– Nem szükséges verifikáció

Changelly hátrányok:
– Bár a váltási költség fix, a versenytársaknál jobb áron kereskedhetünk.

Gemini

A Gemini váltó a Winklevoss fivérek kriptopénz váltója, akikhez egy sereg más bitcoinos befektetés is (mint a Bitinstant vagy a Winkindex) köthető. Az oldal megbízhatónak számít, hiszen a tulajdonosai publikusak, és jól ismert személyek. A Gemini jelenleg főleg Észak-Amerikában támogatott, illetve az Egyesült Királyságban, meg néhány ázsiai országban, mint Szingapúr, Hong Kong, vagy Dél-Korea. A váltási költségek egészen alacsonyak is lehetnek 0-0.1%, de ez sokban függ a volumenünktől. Részletes konstrukciókat az oldalukon tekinthetjük meg. A tranzakciókhoz verifikáció szükséges, és sajnos csak bitcoint és ethereumot támogatnak. Az oldalon és a szolgáltatásokon is van még mit fejleszteni, de ígéretes lehet a jövőben.

Gemini előnyök:
– Ismert, publikus tulajdonosi kör.
– Nagyon megbízható oldal.

Gemini hátrányok:
– Csak bitcoin és ethereum kriptopénzek támogatottak.
– A tranzakciókhoz verifikáció szükséges
– Főleg Észak-Amerikában támogatott (plusz néhány ország)

Persze a fenti kriptopénz váltókon kívül van még több ezer másik tőzsde, de mi csak azokat listáztuk, amelyek már jó ideje a látókörünkben vannak, vagy hazánkban ismertebbek. Viszont érdemes minél több váltóra regelni, mert sose lehet tudni mikor kezdik el korlátozni a regisztrációt (ahogy sok tette 2017 decemberében és 2018 januárjában a megnövekedett kereslet miatt). Összeszedtünk egy tucat másik tőzsdét, amelyekre eddig nem volt igazán panasz. A képre kattintva tudtok a kriptopénz váltó honlapjára jutni. Válasszatok kedvetekre!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük