Megkérdeztük a ChatGPT-t, hogy Bitcoint vagy ezüstöt érdemes venni

A mesterséges intelligencia robbanásszerű növekedése szinte az összes iparágban megfigyelhető, páratlan jótékony hatásai mellett eltörpülnek kockázatai. A befektetések területén sincs ez másképp. A mesterséges, gépi tanulás mára már pillanatok alatt képes a világ szinte összes adatbázisában kutatni, következtetést levonni, majd döntést hozni két alternatíva között.

Azt a kérdést tettük fel a világ legismertebb AI-alapú chatbotjának, a ChatGPT-nek, hogy az ezüst vagy a Bitcoin lehet jobb befektetés 2024-ben. Ugyan a Bitcoin „digitális aranyként” terjedt el, viszont mindennapi használata miatt jobban korrelál ez a funkciója az ezüsttel.

Eltérő szerepek a portfóliókban

A dinamikusan változó makrogazdasági helyzet arra kényszerítette az elmúlt időszakban a befeketőket, hogy újragondolják lehetőségeiket a digitális gazdaságban. A Bitcoin előnyei megkérdőjelezhetetlenek a feltörekvő technológiai hátterének köszönhetően, ugyanakkor az ezüst évezredes hagyománya és értékállósága még mindig megkérdőjelezhetetlen.

Az elmúlthetekben jelentős eladói nyomással szembesült a Bitcoin, ugyanakkor agresszív növekedési potenciálja és magas volatilitása miatt vonzó spekulatív eszközzé teszi. Decentralizált jellege és korlátozott kínálata azonban ad egyfajta pluszt, mely a hagyományos pénzügyi eszközökhöz képest eltérő. Küldetéséből adódóan a Bitcoin könnyedén lehet a stabilitás, az értékállóság és az infláció elleni küzdelem legnagyobb eszköze, ugyanakkor a „digitális aranynak” ehhez piacokat kell meghódítania, mivel jelenlegi kereslete ehhez kevés. Ennek ellenére a Bitcoin növekvő elfogadottságát jelzi többek között az azonnali ETF az Egyesült Államokban, az intézményi átvétel és a fizetési módszerként való elterjedése.

Az ezüst a Bitcoinnal szemben évezredek óta elérhető, stabilitása és növekedési potenciálja pedig árucikk-jellegéből adódóan megkérdőjelezhetetlen. A globális fenntarthatósági trendek egyik alappillére nem túl ingadozó, kettős szerepét pedig az adja, hogy ipari árucikk és befektetési eszköz is egyben. Az ipari keresleti ciklusokra ebből kifolyólag rendkívül érzékeny, használata a csúcstechnológiás megoldásokban nélkülözhetetlen. Az arany mögött második legnagyobb árucikk hagyományos fedezetként szolgál az infláció és a gazdasági visszaesések ellen, konzervatívabb befektetők számára tökéletes választás lehet.

A ChatGPT betekintése

A jelenlegi gazdasági környezetet az ingadozó kamatlábak és az ipari kereslet változása diktálják. A kriptovaluták elfogadottsága egyre terjed, azonban ez várhatóan egy örök vita lehet. Sam Altman AI-modellje szerint mind a Bitcoin, mind az ezüst egyedi befektetési lehetőségeket kínál. A Bitcoin azoknak szól, akik magasabb kockázattűrő képességgel rendelkeznek és a ciklikus, agresszív növekedésre összpontosítanak. Az ezüstöt ezzel szemben a stabilabb, visszafogottabb befektetőknek ajánlja a rendszer.

A BTC és az ezüst árfolyamának alakulása, forrás: TradingView

2023 októberétől kezdve a Bitcoin jelentős felfutáson ment keresztül, árfolyama pedig 2024 márciusában elérte a 73 750 dollárt is. Cikkünk írásakor az eszköz árfolyama 142%-os növekedést jelez a vizsgált időszak kezdetétől kezdve.

Az ezüst visszafogottabb természete ellenére rendkívüli teljesítményt nyújtott főként az elmúlt 3 hónapban. Unciánkénti ára jelenleg 29,63 dollár egy kisebb visszaesést követően. Ugyanakkor a kiskereskedelmi forgalom lassuló növekedése és a FED korai kamatcsökkentési spekulációi kedvező környezetet teremtenek az árucikk számára a további növekedéshez.

A befektetőknek döntéseiket ugyanakkor nem egy AI-modell becslése alapján kell meghozni, hanem saját kockázati étvágyuk, befektetési horizontjuk és piaci kilátásaik szerint. A Bitcoin magas hozamot kínál, magas kockázatért cserébe. Míg az ezüst stabilitást és megbízható növekedést kínál felhasználási jellegéből és értékmegőrző természetéből adódóan. Piaci kapitalizáció szerint 8. és 9. legnagyobb eszközök a világon, az ezüst értéke 1670 milliárd dollár, míg a Bitcoin-é 1286 milliárd dollár. Ebből kifolyólag nagyjából 87 000 dolláros BTC-re lenne szükség ahhoz, hogy ismét felülkerekedjen az ezüstön.