Ismét emelkedik a Bitcoin és az arany közötti korreláció

A Bitcoint természeténél fogva gyakran hívják „digitális aranynak”, készlete szűkössége, értékmegtartó képessége és az infláció elleni szerepe miatt könnyedén válhat az aranyhoz hasonlóan biztonsági eszközzé. Mindkét eszköz esetében gyakran használnak olyan előrejelzéseket, melyek a természetben előforduló mintázatokat követnek, együttmozgásuk pedig rendkívül fontos.

Az együttmozgás mértékét a korrelációval mérjük, a két eszköz közötti korreláció pedig 60 napos mozgóátlaguk alapján ismét emelkedésbe kezdett. Lássuk, mit is jelent ez pontosan.

Nő a Bitcoin és az arany közötti korreláció

A korreláció egy rendkívül fontos eszköz a statisztikában, mely a befektetések világában is jelentős szerepet tölt be. A korreláció két változó közötti kapcsolat erősségét is irányát méri, a korrelációs együttható értéke -1 és +1 tartományban mozog. A lineáris kapcsolatot megfigyelő együttható a befektetésekben azt méri, hogy két eszköz árfolyama milyen szorosan kötődik egymáshoz, mennyire erős az együttmozgásuk.

Ha a korrelációs együttható értéke pozitív, akkor a két eszköz azonos irányba mozog, a korreláció erőssége annál nagyobb, minél közelebb van egyhez. Amennyiben ez a mutató azonban negatív, a két eszköz árfolyama ellentétesen mozog. A nulla körüli korreláció függetlenségre utal, vagyis a két eszköz között semmiféle összefüggés nincs.

Az alábbi grafikonon látható a Bitcoin és az arany közötti korreláció 60 napos mozgóátlaga, melyet a Kaiko Research tett közzé nemrégiben. A fenti grafikonon jól látszik, hogy a két eszköz közötti korreláció 2022 végétől 2023 közepéig rendkívül magas volt, majd utána jelentős esést figyelhettünk meg 2023 nyarán, majd egy kisebb emelkedést követően októbertől decemberig.

A Bitcoin és az arany közötti korreláció 2022-2024, forrás: Kaiko Research

A két eszköz közötti korreláció 2024 elejétől kezdve ismét növekszik, ez pedig annak köszönhető, hogy mindkét eszköz árfolyama értéknövekedést tapasztalt az elmúlt 5 hónapban. Azáltal, hogy a Bitcoin árfolyama 2024-ben eddig 60%-ot, az aranyé pedig 13,3%-ot emelkedett, a korrelációs együttható megközelítette a 0,2-t.

A korreláció fontossága

A Bitcoin és az arany közötti korreláció több tényező miatt is rendkívül fontos, melyek közgazdasági, befektetési és pénzügyi stabilitási szempontokat is magukba foglalnak. Általánosságban elmondható, hogy portfólióépítéskor mindig oda kell figyelni a korrelációra, mivel ez alapján a legkönnyebb eldönteni, hogy hozzáadjunk-e egy újabb eszközt portfóliónkhoz. Az erősen korreláló eszközök rossz diverzifikációs lehetőségeket tesznek lehetővé, mivel csak a többi eszközt fogják utánozni.

Az aranyat a modern befektetési történelem óta biztonságos menedékeszközként tartják számon, különösen a bizonytalan gazdasági időkben. A Bitcoin „digitális aranyként” történő azonosítása korlátozott mennyisége és decentralizált természete miatt idővel átveheti ezt a szerepet. A két eszköz korrelációjának vizsgálata segíthet megérteni a makrogazdasági várakozásokat és kockázatérzékelést, mivel a befektetők reakciója a geopolitikai feszültség növekedésekor többnyire azonos. Ezért fordulhatott elő, hogy a legutóbbi bankválság és a háborús feszültségek növekedésekor az eszközök ára kilőtt.

A Bitcoin és az arany közötti korreláció mélyebb tanulmányozása segíthet abban, hogy a befektetők stratégiai döntéseket hozzanak meg, és azokat hogyan időzítsék. A historikus adatok elemzése mellett a Bitcoin on-chain analitikája kiváló támpontot adhat a kereskedéshez, melyet az arany esetében is hasznosítani lehet.

A Bitcoin és az arany árfolyama

A cikk írásakor a Bitcoin árfolyama 68 200 dollár körül kereskedik, az elmúlt hét napban enyhe, 2% körüli emelkedést figyelhettünk meg. Az arany unciánkénti árfolyama jelenleg 75,44 dollár, az elmúlt egy hétben 0,61%-kal növekedett árfolyama.

A Bitcoin és arany árfolyamváltozása 2024-ben, forrás: TradingView

Az alábbi grafikonon a két eszköz értéknövekedése figyelhető meg 2024-ben.