Decentralizált közösségi internethálózat visz életet a kietlen vidékekre

Az internetkapcsolat az egyik legelemibb eszközzé vált az életünkben az elmúlt 20 évben. Azonban minőségi szolgáltatást kapni megfizethető áron sok ember számára nagy kihívás. A vidéki, gyéren lakott területeken szerte a világban a lakosság szenved a lassú internet és a korlátozott opciók miatt. Másrészt pedig az internetszolgáltatók növelik díjaikat, így sokan megfizetni sem képesek ezt az elemi kommunikációs csatornát.

Választ tud adni ezekre a kihívásokra a decentralizáció?

Ahelyett, hogy egy nagy internetszolgáltatótól ‘vennénk’  internetet az otthonainkba és a vállalkozásaink számára, létezik egy másik megoldás is: a közösségi támogatású vezeték nélküli mesh internet. A szomszédok tudják egymásnak szolgáltatni a netet, amit automatikus kriptovaluta fizetéses routerek támogatnak. Ez nemcsak egy koncepció: az Althea hálózat az USA-ban ezt már meg is valósította.

Egy nagysebességű, decentralizált közösségi hálózat

Az első közösségi Althea hálózat Clatskanie településen Oregon államban épült ki, ami kb. egy órányi autóútra található Portlandtől. A hálózat egy kereskedelmi optikai internetes előfizetésre épül, amire a helyi számítógépes üzlet fizetett elő. Innen 2.4Ghz és 5Ghz frekvenciájú antennákkal továbbítják a netet a környező felhasználók részére. A telepített relay node-ok érzékelik a jelet, amit továbbítanak a háztartásokba, és a lánc így folytatódik.

A láncolatban a felhasználók routerei, amire az Althea firmware van letöltve, automatikusan küldözgetik a kriptovalutákat oda-vissza a hálózat felhasználása alapján.

Ez a hálózat így képes összekapcsolni a társaság eltérő tagjait a közösségben, és egyúttal internetkapcsolatot nyújt számukra. Ez nemcsak hogy olcsóbb bármilyen internetszolgáltatónál kötött előfizetésnél, de egyúttal a vezetéknélküli, decentralizált eljárás segíti legyűrni a geográfiai távolságokat is a régióban.

A kisebb méretű, decentralizált közösségi hálózatok lehetővé teszik a flexibilis működést, legyőzik a fizikai akadályokat, amikre a nagy szolgáltatók a profitorientáció és adminisztratív akadályok miatt nem képesek. Ezzel egyidejűleg a helyi szerveződésű közösségek valamilyenféle tulajdonosi viszonyt is táplálnak a megoldás iránt. Azzal, hogy minél több új felhasználót kapcsolnak be a hálózatba, annál jobban növelik a hálózat erejét.

Az emberek fokozatosan rájöttek, hogy amint megkapták az internetet, képesek azt továbbértékesíteni is. Ők maguk választhatták ki, kinek akarnak szolgáltatni, és ez tulajdonosi érzést keltett bennük, ami csak a decentralizált rendszerekre jellemző, ahol mindenki birtokol egy kicsit az egészből.

A felhasználók dönthetnek úgy, hogy kicsivel többet akarnak fizetni a gyorsabb kapcsolatért, vagy kevesebbet a kisebb sebességért. Ha pedig elfogyott az egyenleg, akkor még mindig alanyi jogon jár nekik az alap internetkapcsolat. Azoknál az embereknél tehát, akik anyagi okok miatt nem engedhetik meg maguknak a havi előfizetést, vagy elmaradtak a fizetéssel valamelyik nagy internetszolgáltatónál, ez a megoldás életmentő lehet a mai modern világban.

internet

Egységesített és decentralizált

Az Althea alapítói 2016 környékén kezdtek el együtt dolgozni, ekkor kezdték el összerakni a koncepciót, és dolgozták ki a megvalósítás részleteit. 2018-ban a csapat 1.1 millió dollárnyi kockázati tőkét kapott befektetőktől.

Az egyik alapító, Justin Kilpatrick CTO szerint az akkori versenyben lévő startupok nagyrésze eredetileg egy saját gyártású hardverrel akart piacra lépni. Az Althea azonban abban látta meg a lehetőséget, hogy a már jól bevált kereskedelemben fellelhető routereket és IoT eszközöket programozták át. “Ezt akkor mindenki az iparágban egy vakvágánynak gondolta, és senki sem akart abba belekezdeni. Ez volt aztán a mi stratégiánk és sikerünk kulcsa.”, nyilatkozta Kilpatrick.

Jelenleg a cégnek öt ilyen telepített decentralizált hálózata van. Kettő ezek közül Afrikában van implementálva, itt 20-szor gyorsabb és 5-ször olcsóbb internetkapcsolatot kínálnak mint a többi mobilalapú internetszolgáltató.

A megoldás az xDai stabilcoinra épül, amely lehetővé teszi a routerek közötti fizetést a sávszélesség és internetforgalom használat után. Fokozatosan aztán áttérnek majd a Dai-ra, ha megépítik majd a saját blokkláncukat, ahol a tranzakciókat tudják majd menedzselni. “A mi blokkláncunkat a Cosmosra építjük, és lesz egy Peggy nevű híd is. Ez a híd fogja irányítani a routerek és a Cosmos blokklánc között a Dai tranzakciókat,” magyarázza Kilpatrick.

A vállalat azért választott egy stabilcoint, mert meg akarta kímélni a felhasználóit a kriptók volatilitásától, így a szolgáltatás árazási módja sem változik, hasonlóan az átlagos, nem kriptó alapú árazási modellekhez. Kilpatrick szerint a routerek Ethereum alapon is működni tudnak, és dolgozik is a gas skálázáson, hogy ezt lehetővé tegye. Például a routerek minden használati egység után tudnak fizetni, és képesek a kriptókat felhalmozni is a tranzakciók előtt.

Egy éven belül az Althea szeretné a mostani ötről huszonötre növelni a kiépített hálózatok számát. Több együttműködést is kezdeményezett már helyi kisebb közigazgatási egységekkel. Egy decentralizált rendszert csak fokozatosan építkezve lehet fejleszteni, így ők is erre készülnek. A felhasználóik egyértelmű véleménye, hogy ez a szolgáltatástípus jobb bármilyen más csomagnál, amit az internetszolgáltatók kínálnak.