Igazat adott a bíró egy Coinbase felhasználónak az IRS elleni küzdelmében

A Coinbase egyik anoním felhasználója hónapok óta tartó csatározása végre meghozta a gyümölcsét. Igazat adott a bíró egy Coinbase felhasználónak az IRS elleni küzdelmében.

Igazat adott a bíró egy Coinbase felhasználónak

Ügyfél adatokat követelt a Coinbasetől az adóhatóságA bírósági dokumentumokban csak John Doe 4 álnéven szereplő Coinbase felhasználó javára döntött a bíróság a napokban. Az anoním Coinbase ügyfél az IRS amerikai adóhatóság ellen nyújtott be keresetet, mert az indokulatlanul követelte az ügyfél adatokat a legnagyobb kriptopénz tőzsdétől, a Coinbasetől.

A legutóbbi bírósági döntés a felhasználók javát szolgálja.  Jacqueline Corley bírónő elmondta, hogy az IRS túl messzire ment a privát adatok gyűjtésében. A bíró elmarasztalta az IRS-t amiért ilyen széles körűen kért be ügyfél adatokat a Coinbasetől. A döntés akár precedens értékű is lehet az adóhatósággal szemben a további hasonló adatszolgáltatási ügyekre nézve.

“Az IRS érvelése alapján akár banki adatokat is követelhetne minden amerikai ügyféltől minden egyes banknál az Egyesült Államokban. Közismert ugyanis, hogy az is adófizetési kötelezettség elkerülése miatt kevesebb banki vagyont vallanak be az állampolgárok, mint kéne. Ezért nem is csoda, hogy az IRS nem tud felmutatni egyetlen korábbi ügyet sem védelmében.  Hiszen így akár minden egyes amerikai bankszámla tulajdonos adatait kikérhették volna korábban.”

 Ügyfél adatokat követelt a Coinbasetől az IRS

Coinbase felhasználónak adott igazat egy bíró az USA-ábanMár több, mint 6 hónapja folyik a tárgyalás a Coinbase és az amerikai adóhatóság közötti perben. Az ügy akkor robbant ki, amikor az IRS ügyfél adatok kiadására kötelezte a Coinbase kriptopénz tőzsdét, hogy a bitcoin tranzakciók mögött álló felhasználókat adófizetés alá vonja. Decemberben egy csoportos keresetet adtak be fellebezésre, miután a szövetségi bíróság jóváhagyta az értékeny adatok kiadását.

Az IRS valószínűleg azért szánta rá magát az adatszerzésre, mert idén is az első negyedévben mindössze 800-an jelentettek be adózandó jövedelmet bitcoin befektetésekből.

A negatív média nyomására az IRS megváltoztatta az eredeti adatszolgáltatási kérést és már nem minden felhasználó adatára kiváncsiak. Az adatszolgáltatási kérelmüket most kifejezetten a vagyonosabb rétegre szűkítették, a 20 000 dollár kereskedési forgalom feletti számlákra.