Mit üzen egy Nvidia által támogatott AI cég és egy bitcoin bányász együttműködése?

A Bitcoin bányászok milliókat fektetnek mesterséges intelligenciával foglalkozó (AI) vállalkozásokba, remélve, hogy milliárdos megtérülést érnek el, miközben diverzifikálják tevékenységüket.

Az új partnerség és a bevételi lehetőségek

Egy hétfői CNBC jelentés szerint a Bitcoin bányászattal foglalkozó Core Scientific Inc. 12 éves megállapodást kötött a felhőszolgáltatásokra specializálódott CoreWeave vállalattal, hogy infrastruktúrát biztosítson a mesterséges intelligencia használatához. A szerződés várhatóan több mint 3,5 milliárd dollár bevételt hoz majd a futamideje alatt.

CoreWeave és Nvidia: A Technológiai hátország

A CoreWeave, amelyet az AI chip óriás Nvidia Corp. támogat, grafikus feldolgozó egységeket (GPU-kat) ad bérbe, amelyek elengedhetetlenek az AI modellek képzéséhez és futtatásához. A Core Scientific körülbelül 200 megawatt infrastruktúrát biztosít a CoreWeave műveleteinek támogatására.

Az AI felé forduló bányászok

A Core Scientific AI irányába tett lépései hasonlóak a Bitdeer Technologies Group, egy másik ismert Bitcoin bányász cég stratégiájához. A Bitdeer az Nvidia-val együttműködve kínál AI felhőalapú számítástechnikai szolgáltatásokat. A Bitcoin bányászok AI irányába való elmozdulását az áprilisi felezési esemény váltotta ki, amely felére csökkentette az új Bitcoin kibocsátását. Ez az esemény – amelyet az infláció elleni küzdelem érdekében vezettek be – történelmileg jelentős áremelkedést eredményezett a Bitcoin piacán. A bányászok az AI felé fordultak, hogy enyhítsék a felezés negatív hatásait.

A Bitcoin bányászok közül a Bit Digital, a Hive, a Hut 8 és a TeraWulf is arra törekszenek, hogy növeljék bevételi forrásaikat az áprilisi Bitcoin felezést követően, amely 50%-kal csökkentette a bányászoknak kifizetett jutalmakat. Sokan átalakítják létesítményeiket, hogy megfeleljenek az AI piac igényeinek. A CoinShares adatai szerint a Bit Digital bevételeinek 27%-a már az AI tevékenységből származik. A Hut 8 esetében ez az arány 6%, míg a kanadai és svéd adatközpontokkal rendelkező Hive bevételeinek 4%-át teszik ki az AI szolgáltatások.